Ariel
Analitzarà les atmosferes d’un gran conjunt d’exoplanetes (ESA)
Ariel (Atmospheric Remote-sensing Exoplanet Large-survey) és una ambiciosa missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) planejada per respondre a preguntes fonamentals sobre com es formen i evolucionen els sistemes planetaris mitjançant la investigació de l'atmosfera d'una mostra significativa de planetes que orbiten estrelles diferents del Sol, coneguts com exoplanetes. El seu llançament està previst pel 2028.
La missió Ariel estudiarà una mostra estadísticament gran d’exoplanetes amb l’objectiu de determinar quina és la relació entre la química d'un planeta i l'ambient en el qual es forma, o com influeix l'estrella amfitriona en el seu naixement i evolució, entre d’altres. Durant 3,5 anys, Ariel observarà més de 1000 exoplanetes que van des de planetes del tipus júpiters calents fins a superterres, cobrint una àmplia varietat d'ambients. Tot i que alguns dels planetes observats podrien ser potencialment habitables, el focus principal de la missió estarà en planetes exòtics, calents, gegantins i de mides semblants a les de Neptú, amb òrbites molt properes a les seves estrelles.
Ariel disposarà d'un mirall d’1 metre de diàmetre per recollir la llum infraroja de sistemes estel·lars distants i enfocar-la cap a un espectròmetre. Això cobrirà un rang de longitud d'ona que va dels 0,6 als 7 micròmetres, l’ideal per extreure les empremtes químiques dels gasos de l'atmosfera dels planetes a mesura que aquests passen per davant o per darrere de les seves estrelles, en el que s'anomena trànsit o ocultació.
Agraïments: Aquest treball ha estat finançat (parcialment) pel MICIN/AEI/10.13039/501100011033 espanyol i per "FEDER, Una manera de fer Europa" de la Unió Europea a través de les subvencions PID2021-125627OB-C31, PGC2018-098153-B-C33 (MCI/AEI/FEDER, UE), ESP2016-80435-C2-1-R (MINECO/FEDER, UE), ESP2014-57495-C2-2-R (MINECO/FEDER, UE). També compta amb finançament de PCI2022-135049-2 (MICIN / AEI / 10.13039/501100011033 / NextGeneration UE, PRTR).
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
L'IEEC és un dels instituts del consorci de més de 70 instituts de 17 països que han desenvolupat el concepte de la missió, i lidera la contribució espanyola, que inclou també a l'Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i a la Universidad Politécnica de Madrid (UPM).
L'Institut participa en diversos aspectes de la missió. Des del punt de vista científic, s’estudien els efectes de l'activitat estel·lar mitjançant l'espectroscòpia de trànsit, a causa de la variabilitat espectrofotomètrica causada per les taques estel·lars, i es col·labora en la selecció de la mostra a estudiar. En l'aspecte tècnic, des de l’IEEC es dirigeix la tasca de planificació de la missió utilitzant l’experiència adquirida en tècniques de programació per optimitzar les operacions i estudiar l'impacte dels requisits en el disseny de missions. A més, l’IEEC és responsable del disseny de la Unitat de Control del Telescopi (que controla els sensors del telescopi i opera el mirall secundari) i del disseny i la fabricació dels mecanismes del sistema de reenfocament del mirall secundari.