Solar Orbiter
Estudia el Sol i l’activitat magnètica a l’heliosfera (ESA/NASA)
Solar Orbiter és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA), que compta amb la participació de la NASA. Llançada el 10 de febrer del 2020, la missió està dedicada a la física solar i heliosfèrica. Es tracta del satèl·lit que més s’aproximarà a la nostra estrella amfitriona, a la cerca de millorar els nostres coneixements sobre el funcionament intern del Sol, el desenvolupament del sistema solar i el sorgiment de la vida.
La missió Solar Orbiter contribuirà a examinar com el Sol crea i controla l'heliosfera —la gran bombolla de partícules carregades que el vent solar arrossega cap al medi interestel·lar—. La sonda espacial combinarà observacions in situ amb teledetecció a fi d’obtenir nova informació sobre el vent solar, el camp magnètic heliosfèric, les partícules energètiques solars, les pertorbacions interplanetàries transitòries i el camp magnètic del Sol.
Solar Orbiter proporcionarà observacions del Sol a latituds elevades i de prop, fet que permetrà observar les característiques de la superfície solar i la seva connexió amb l'heliosfera durant períodes molt més llargs que els que s’han pogut dur a terme fins ara des de punts propers a la Terra. La visió dels pols solars ajudarà a entendre com els processos de dinamo generen el camp magnètic del Sol.
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
Investigadors i enginyers de l'IEEC formen part de la col·laboració SO/PHI, responsable de l'instrument ‘Polarimetric and Helioseismic Imager’ (PHI). Concretament, estan a càrrec de l'electrònica del hardware i del firmware del sistema d'estabilització d'imatge.
D'altra banda, l’IEEC també col·labora donant suport científic en l'elaboració de l'instrument ‘Energetic Particle Detector’ (EPD), liderada per la Universidad de Alcalá de Henares. També s’encarreguen del desenvolupament de codis computacionals per analitzar esdeveniments de partícules útils per caracteritzar les dades que Solar Orbiter proporciona.