HydroGNSS

Liderada per l'empresa britànica Surrey Satellite Technology Ltd, la missió HydroGNSS proporcionarà mesures de les variables climàtiques hidrològiques clau, com la humitat del sòl, l'estat de congelació-descongelació sobre el permafrost, inundacions, aiguamolls i la biomassa sobre el sòl, mitjançant la tècnica reflectometria de GNSS (Global Navigation Satellite System). Aquestes variables ajuden els científics a entendre el canvi climàtic i contribueixen a la modelització del temps, mapes ecològics, planificació agrícola i preparació per inundacions.

HydroGNSS és la segona missió del programa Scout de l’Agència Espacial Europea (ESA), el qual té com a objectiu demostrar el paper important que els satèl·lits petits (amb un pressupost de menys de 30 milions d'euros i un calendari de tres anys) poden tenir en l'Observació de la Terra. HydroGNSS complementa altres missions de l’agència, tals com SMOS i Biomass.

La missió HydroGNSS obre el camí cap a una futura constel·lació de satèl·lits de dimensions reduïdes que pot oferir mesures amb una resolució espaciotemporal que no és accessible als satèl·lits de teledetecció tradicionals. Això proporcionaria una nova eina per vigilar fenòmens molt dinàmics i ajudaria a omplir els buits en el nostre seguiment dels senyals vitals de la Terra en el futur.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

Els investigadors de l’IEEC que es dediquen a l’Observació de la Terra estan involucrats en HydroGNSS com a part del consorci de la missió. Les responsabilitats de l’IEEC a la missió HydroGNSS són les de contribuir al simulador ‘end-to-end’; definir i explotar un nou mode d’operació del receptor d’abord anomenat ‘canal coherent’; desenvolupar els algoritmes oficials del segment de terra per a detecció de coherència i aigua en inundacions i aiguamolls; així com desenvolupar tot el paquet de codi per processar a terra les dades de mostreig baixades en el mode més cru possible: dades mostrejades i baixades a terra sense intervenció dels algoritmes de recepció del receptor d’abord.

EQUIP

Estel Cardellach Galí
Investigador/a principal (IP)