Euclid

Euclid és una missió espacial de l'Agència Espacial Europea (ESA) el llançament de la qual va tenir lloc el juliol de 2023. Té per objectiu comprendre per què l'expansió de l'Univers s'està accelerant i quina és la causa d'aquesta acceleració, a la qual els físics es refereixen com a energia fosca.

La missió Euclid explorarà com ha evolucionat l'Univers en els últims 10 milions d'anys en adreçar qüestions relacionades amb la física fonamental i la cosmologia sobre la naturalesa i les propietats de l'energia i la matèria fosques, així com sobre la gravetat. Euclid també proporcionarà informació rellevant sobre la física de l'Univers primitiu i sobre les condicions inicials que van donar lloc a la formació de l'estructura còsmica.

Euclid durà a terme un ampli mapatge, en una missió de 6 anys que operarà en el punt L2 de Lagrange. La missió estarà equipada amb un telescopi amb un mirall d’1,2 m de diàmetre que sustentarà 2 instruments: un visualitzador panoràmic d'alta qualitat (VIS) i un fotòmetre d'infraroig proper amb 3 filtres i un espectrògraf sense ranures (NISP).

Agraïments: Aquest treball ha estat finançat (parcialment) pel MICIN/AEI/10.13039/501100011033 espanyol i per "FEDER, Una manera de fer Europa" de la Unió Europea a través de les subvencions PID2022-141079NB-C31, PID2019-111317GB-C31, ESP2017-89838-C3-1-R (MINECO/FEDER, UE), ESP2015-66861-C3-1-R (MINECO/FEDER, UE).

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L'IEEC està altament involucrat en Euclid en formar part de l'Equip Científic de la missió i ser membre del Consell Rector. És responsable, juntament amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), del lliurament del Muntatge de la Roda del Filtre (FWA, de l’anglès ‘Filter Wheel Assembly’) de l'Espectrògraf i Fotòmetre d’Infraroig Proper (NISP, de l’anglès ‘Near Infrared Spectrograph and Photometer’). L’Institut va dirigir la Unitat d'Organització de Simulacions i és coordinador adjunt de la Unitat d'Organització de Desplaçament al Vermell fotomètric del Segment Científic Terrestre. L’IEEC va liderar el Grup de Treball Científic de Simulacions Cosmològiques i participa activament en altres Grups de Treball Científic.

EQUIP

Francisco Javier Castander Serentill
Investigador/a principal (IP)
Pablo Fosalba Vela
Investigador/a principal (IP)

Amb el suport de