SMOS

El satèl·lit SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) llançada el 2009 que té per objectiu fer observacions globals de la humitat del sòl terrestre i la salinitat dels oceans. Aquests dos importants components del cicle de l'aigua són clau per entendre els processos d'intercanvi entre la superfície de la Terra i l'atmosfera, i ajuden a millorar els models meteorològics i climàtics.

El satèl·lit porta a bord l’instrument MIRAS (de l’anglès ‘Microwave Imaging Radiometer by Aperture Synthesis’), un radiòmetre interferomètric que funciona en la banda L (rang de les microones) per tal de capturar imatges de la ‘temperatura de brillantor’. Aquestes imatges s'utilitzen per obtenir mapes globals de la humitat del sòl cada tres dies, aconseguint una precisió del 4 % a una resolució espacial d'uns 50 km. Sobre els oceans, SMOS cartografia la salinitat fins a 0,1 unitats pràctiques de salinitat (psu, de mitjana entre 10 i 30 dies en àrees de 200 × 200 km).

Anant molt més enllà del seu objectiu científic original, SMOS ajuda a millorar les previsions meteorològiques i contribueix a la investigació climàtica, així com a un nombre creixent d’aplicacions de nous casos d’ús, com pot ser proporcionar informació per mesurar el gel prim que flota als mars polars amb prou precisió per a la predicció i el recorregut dels vaixells.

 

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L'IEEC participa a SMOS a través del Barcelona Expert Center (BEC), una iniciativa conjunta entre el CSIC i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), per donar suport a les activitats catalanes relacionades amb el satèl·lit SMOS. Des del llançament del satèl·lit el novembre de 2009, els investigadors de SMOS-BEC han estat treballant per millorar el processament de les mesures de dades per tal d'augmentar la qualitat i assolir els objectius proposats de la missió. Això inclou sistemes de calibratge d'instruments (radiòmetre interferomètric de microones), mètodes de correcció de reconstrucció d'imatges (processament de baix nivell) i algorismes per transformar mesures radiomètriques en valors de salinitat oceànica.

EQUIP

Mercè Vall-llossera Ferran
Investigador/a principal (IP)