LISA
Es convertirà en el primer observatori espacial d’ones gravitacionals (ESA/NASA)
LISA (Laser Interferometer Space Antenna) és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) prevista pel 2034. La missió consisteix en tres naus espacials (sondes) separades per milions de quilòmetres que fan un seguiment de desenes de milions de quilòmetres —més de cent vegades la distància a la Lluna—, darrere de la Terra mentre aquesta orbita el Sol. Les tres sondes emeten raigs làser de les unes a les altres, i els senyals es combinen per buscar signes d'ones gravitacionals provinents de distorsions de l'espai-temps.
Aquest detector gegant, més gran que la Terra, captarà les ones gravitacionals de forats negres en òrbita centenars de milions de vegades més massius que el Sol.
Gràcies a la seva capacitat d’observar tot el cel, LISA oferirà una àmplia visió d'un cosmos dinàmic utilitzant ones gravitacionals com a nous i únics missatgers per desvetllar l'Univers gravitacional i proporcionarà la visió més propera de l'Univers primerenc a escales d'energia dels TeV. La missió LISA mesurarà els paràmetres de les fonts amb una sensibilitat astrofísicament rellevant, des de la seva escala més petita prop dels horitzons dels forats negres, fins a l'escala cosmològica.
Agraïments: Aquest treball ha estat finançat (parcialment) pel MICIN/AEI/10.13039/501100011033 espanyol i per "FEDER, Una manera de fer Europa" de la Unió Europea a través de les subvencions PID2022-137674NB-I00, PID2019-106515-I00, ESP2017-90084-P (MINECO/FEDER, UE), ESP2015-67234-P (MINECO/FEDER, UE).
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
L’IEEC lidera la contribució espanyola a la missió LISA. Més concretament, l’Institut contribueix amb el Sistema de Control de Càrrega Útil, incloent-hi el software, i el Paquet de Diagnòstic de la Càrrega Útil: sensors (i també alguns actuadors), monitoratge tèrmic, magnètic i de radiació. A més a més, l'IEEC comptarà amb un dels Centre de Dades del segment terrestre (el Centre de Dades principal està situat a París), que permetrà una anàlisi local de les dades reals. Aquest centre representarà una millora de la sala d'operacions actual de LISA Pathfinder, que actualment està situada a les instal·lacions de l'ICE-CSIC (al campus de la UAB). Altres Centres de dades similars estaran ubicats a Alemanya, Regne Unit i Itàlia.
Els coneixements adquirits durant la missió LISA Pathfinder han permès disposar d’un sistema de metrologia làser d'alta precisió que opera a baixes freqüències i que té un gran potencial d’exercir un paper important durant el desenvolupament de la missió, en particular per provar la maquinària desenvolupada per altres instituts en la col·laboració amb LISA.