CHEOPS
Analitza trànsits exoplanetaris mitjançant fotometria d’alta precisió (ESA)
Llançat el desembre de 2019, el satèl·lit CHEOPS (CHaracterizing ExOPlanet Satellite) és la primera missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) dedicada a la recerca de trànsits mitjançant fotometria d'ultra alta precisió en estrelles brillants ja conegudes per albergar planetes. La missió està dissenyada per observar una gran mostra d'exoplanetes en trànsit, i per mesurar amb una precisió mai abans aconseguida les diminutes petjades dels planetes durant els esdeveniments de trànsit i eclipsi.
L’objectiu de la missió és identificar planetes amb atmosferes significatives dins d'un cert rang de masses, de distàncies de l'estrella amfitriona i de paràmetres estel·lars, mitjançant la caracterització del trànsit d’exoplanetes que orbiten estrelles amfitriones brillants. CHEOPS és capaç de determinar amb una precisió sense precedents els radis d'un subconjunt d'aquests planetes, amb masses entre una superterra i Neptú ja calculades mitjançant estudis espectroscòpics des de la Terra.
CHEOPS també proporcionarà radis precisos per als nous planetes descoberts per la pròxima generació d'estudis de trànsits des de la Terra o l'espai (amb mides entre una superterra i Neptú). En centrar-se en estrelles situades a qualsevol punt de firmament amb una brillantor suficient per permetre el seguiment precís de la seva velocitat radial, CHEOPS oferirà una mostra sense precedents de planetes petits amb radis correctament mesurats, fet que facilitarà el càlcul de les seves densitats aparents, permetent així posar a prova les teories de formació i evolució planetària.
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
L’IEEC està involucrat en la preparació científica i en l'explotació de la missió, a través de la participació en l'equip científic i en el consell de la missió. Investigadors del grup especialitzat en exoplanetes i física estel·lar han contribuït a l’estudi dels planetes candidats a ser observats per CHEOPS i participaran en l’anàlisi d’una part de les dades obtingudes. A més, l’equip de comunicació de l’IEEC ha participat activament, en coordinació amb l’Agència Espacial Europea (ESA), en les accions de divulgació orientades a difondre la rellevància de la missió al gran públic.