eXTP

L’eXTP (enhanced X-ray Timing and Polarimetry mission) és una missió científica dissenyada per estudiar l'estat de la matèria en condicions extremes de densitat, gravetat i magnetisme. Els objectius principals de la missió són la determinació de l'equació de l'estat de la matèria a densitats supranuclears, les mesures dels efectes de l’electrodinàmica quàntica en estrelles altament magnetitzades, i l'estudi de l’acreció en un règim de camp intens de gravetat.

Els objectes principals a estudiar mitjançant eXTP inclouen estrelles de neutrons aïllades i en sistemes binaris, sistemes de camps magnètics intensos com els magnetars, i forats negres de masses estel·lars i supermassius. La missió està liderada per la Xina i compta amb una important participació per part de l’l'Agència Espacial Europea (ESA) i d’instituts de recerca europeus.

La missió compta amb un conjunt únic i sense precedents d'instruments d'última generació que permeten, per primera vegada en la història, l'estudi simultani de la polarimetria espectral de fonts còsmiques en el rang energètic 0,5-30 keV.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC lidera la participació espanyola en el Monitor de Camp Ample (WFM, de l’anglès ‘Wide Field Monitor’) que formarà part de la càrrega útil de la missió eXTP. El WFM és un conjunt de 3 parells de càmeres de màscara codificades, amb un camp de visió ample de 3,7 sr, equipat amb detectors de deriva de silici que operen en el rang energètic 2-50 keV. L’Institut  subministrarà el col·limador i les màscares codificades, a més de la configuració mecànica i tèrmica de tot l’instrument, i serà responsable del muntatge, integració, verificació i test de les càmeres del WFM.