ROHP-PAZ

CSIC

Instrument del satèl·lit PAZ que permet detectar i quantificar precipitacions intenses (Espanya)

ROHP-PAZ

ROHP (Radio-Occultation and Heavy Precipitation) és un experiment a bord del satèl·lit espanyol d'Observació de la Terra PAZ, dissenyat per provar una nova tècnica d'estudi de l'atmosfera. Llençat al 2018, l’objectiu de l’experiment és proporcionar Informació termodinàmica i de precipitacions coincidents amb una alta resolució vertical en regions amb núvols gruixuts per ser inserida en models numèrics de predicció meteorològica (NWP, de l’anglès ‘numerical weather prediction’) en temps gairebé real, a fi de contribuir a reduir l'error de previsió.

ROHP és una missió de prova de concepte, a fi de provar les capacitats de l’ocultació de ràdio GNSS polarimètrica per detectar precipitacions atmosfèriques intenses. Obtenir aquest tipus d’informació podria ajudar a entendre les condicions termodinàmiques subjacents als episodis de precipitacions intenses, aspecte molt rellevant ja que aquests esdeveniments continuen estan mal pronosticats amb l'actual parametrització del model climàtic i meteorològic. Actualment no hi ha cap altre instrument capaç d'oferir aquest conjunt d'observacions de manera simultània.

L'experiment ROHP és un esforç conjunt entre membres de l’IEEC i l'empresa HISDESAT, propietària i explotadora del satèl·lit.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

ROHP-PAZ és el resultat del treball d'un equip d’investigadors de l'IEEC que ha creat el nou concepte de mesura d’ocultació de ràdio GNSS polarimètrica. Els científics van dissenyar l’experiment, van trobar el finançament i els socis internacionals pertinants a fi de tirar endavant la missió, i en són els responsables principals de la seva execució. A més, l’Institut també s’encarrega de buscar les col·laboracions necessàries amb agències externes per maximitzar la difusió de les dades de ROHP-PAZ i el seu impacte en la comunitat científica i el retorn a la societat. Un cop en òrbita, l'IEEC s'encarregarà d'emmagatzemar i distribuir els conjunts de dades, així com de generar i distribuir els nous productes obtinguts amb els observables polarimètrics.