Fermi
Estudia les fonts de raigs gamma de l’Univers (NASA)
El telescopi espacial de raigs gamma Fermi (Fermi Gamma-ray Space Telescope) és un observatori espacial de la NASA dedicat a l’observació de raigs gamma d’alta energia des d'una òrbita terrestre baixa. Llançat el 2008, l’objectiu del telescopi és realitzar un escaneig de tot el cel per estudiar fenòmens astrofísics i cosmològics d’altes energies com poden ser els nuclis galàctics actius, el púlsars o altres fonts d'alta energia i matèria fosca.
L’instrument principal de la missió és el Telescopi d'Àrea Gran (LAT, de l’anglès ‘Large Area Telescope’) que compta amb una sensibilitat sense precedents als raigs gamma en el rang d'energia dels 20 MeV als 300 GeV. El monitor d'explosions de raigs gamma (Gamma-Ray Burst) del telescopi complementa el LAT en les seves observacions de fonts transitòries i és sensible als raigs X i als raigs gamma amb energies entre el 8 keV i el 40 MeV.
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
Com a membres de la col·laboració Fermi-LAT, els investigadors de l’IEEC que estàn involucrats a la missió han participat en el dia a dia de l’experiment, actuant com a revisors interns de les publicacions científiques de les dades, participant en comités/reunions de la col·laboració o ajudant a l'elaboració de vàries revisions científiques sèniors de la NASA (NASA Senior Science Reviews). A més, un parell de cops a l’any, s'actua com a Flare advocates i es duen a terme comprovacions diàries (activitat similar a realitzar un torn d'observació).
Des d’un punt de vista tècnic, l’Institut ha contribuït amb la definició de la població d’objectes estel·lars a simular per a dur a terme reptes de dades i el desenvolupament d'algorismes per a la identificació de classes de fonts. A més a més, es van realitzar tasques de calibratge en òrbita de les dades així com el desenvolupament de la resposta de l’instrument. També es va participar en la validació tècnica de l’anàlisi de la diferència de temps per a púlsars silenciosos en ràdio.