W1m (WGT)

CSIC

Telescopi robòtic d’1 metre per fer observació de trànsits d’exoplanetes i determinar-ne les propietats principals

W1m (WGT)

El W1m (Warwick-1 metre) és un telescopi robòtic d’1 m de diàmetre tancat en una cúpula de tipus coberta de 6 metres de diàmetre i muntat sobre una plataforma ubicada a l’Observatorio del Roque de los Muchachos a La Palma, a les Illes Canàries.

L’objectiu principal del telescopi W1m és l’exploració de sistemes exoplanetaris, mitjançant fotometria d’alta precisió d’exoplanetes en trànsit per poder determinar-ne les principals propietats, com són les seves dimensions i les característiques orbitals.

El W1m treballa, en paral·lel, amb l’experiment SuperWASP, que busca planetes amb imatges de gran angular. El telescopi W1m observa en detall estrelles seleccionades identificades prèviament amb SuperWASP per confirmar la natura dels seus exoplanetes i estudiar-ne les propietats amb gran precisió.

El telescopi està dissenyat de manera que permet un funcionament totalment automatitzat gràcies al seu mode robòtic, mitjançant un sofisticat conjunt de software i una sèrie de sensors ambientals. El W1m està equipat amb una càmera capaç de proporcionar imatges d’alta resolució i alta precisió. Té la capacitat d’enregistrar imatges simultànies en dos colors diferents, el que augmenta enormement la seva eficiència en comparació amb altres telescopis del seu tipus.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC ha dut a terme diversos aspectes del projecte, tant pel que fa al hardware com al software. En particular, aquests aspectes són:

  • L’instrument de dos braços, incloent-hi el disseny i la construcció òptica i mecànica, i el subministrament del filtre infraroig i la càmera. Aquesta càmera conté un detector CCD d’última generació que utilitza una sofisticada tecnologia de visió profunda que millora la seva sensibilitat a la llum infraroja.
  • Un sistema d’autoguiat en bucle tancat que utilitza les imatges de la càmera per corregir les derives en el moviment de realitzar el seguiment del telescopi. Aquest és un dels elements clau que permet la major precisió possible pel que fa a fotometria.
  • El paquet del software de control robòtic que ha de garantir el funcionament segur del telescopi de forma totalment automàtica. En aquest cas, l’IEEC ha desenvolupat la tecnologia emprada i ja ha estat implementada a l’Observatori del Montsec (OdM).