PAU

CSIC

Instrument de gran camp per mesurar la distància a les galàxies

PAU

L’objectiu del projecte PAU (Physics of the Accelerating Universe) és entendre la física de l'Univers accelerat mitjançant un gran mapatge de galàxies que cartografiarà l'expansió cosmològica amb una combinació sense precedents de precisió en densitat i distància radial. PAU proporcionarà una mesura simultània de la història del creixement de les estructures còsmiques i de la seva expansió, a fi de diferenciar entre la hipotètica existència de l'energia fosca i possibles explicacions alternatives, com ara una presumible modificació de la gravetat o altres lleis de la natura.

La PAUCam és una càmera d'imatge òptica muntada en el focus principal del Telescopi William Herschel, un telescopi de classe 4 m situat a l'Observatorio del Roque de los Muchachos, a La Palma, a les Illes Canàries. Consisteix en una matriu de 18 CCD sensibles a tot el rang òptic, incloent-hi la llum més vermella. Pot visualitzar al voltant de 2 graus quadrats per nit, proporcionant espectres fotomètrics per al voltant de 30.000 galàxies, 5000 estrelles i 1000 quàsars. L'instrument va rebre la seva primera llum el juny de 2015.

El PAUSurvey (mapatge de PAU) és una col·laboració internacional que recopilarà informació precisa sobre el desplaçament al vermell i la distribució d’energia espectral de milions de galàxies i d’estrelles a una profunditat i una àrea mai abans explorades.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

Els membres de l'IEEC involucrats en PAU han ocupat els càrrecs prominents de director del PAUSurvey i científic principal del projecte PAUCam.

Des d’un punt de vista tècnic, l'IEEC ha contribuït amb l'adquisició i la caracterització de la CCD i els filtres de la PAUCam, així com d'altres peces; la construcció i el funcionament del banc de proves òptic, criogènic i electrònic; el disseny i la construcció del sistema de guiatge i l’alineació de la càmera; el disseny i la implementació del sistema òptic de la càmera i la seva caracterització.

L'Institut lidera la reducció i la distribució de les dades del PAUSurvey, així com la pipeline comunitària i les pipelines d'anàlisi automatitzades. L'IEEC també lidera l'explotació científica de les dades de PAU, incloent-hi simulacions, previsió i anàlisi del desplaçament al vermell fotomètric i clustering.

EQUIP

Enrique Gaztañaga Balbas
Investigador/a principal (IP)