Instrumentació terrestre
CTA
Telescopis que estudien l’Univers en raigs gamma de molt alta energia a partir de radiació Txerenkov
CTA (Cherenkov Telescope Array) és un observatori terrestre d’última generació dissenyat per detectar raigs gamma de molt alta energia. Amb fins a 100 telescopis ubicats en els hemisferis nord i sud, quan estiguin acabats CTA serà l’observatori de raigs gamma de molt alta energia més gran i sensible del món.
Mentre que el conjunt de l’hemisferi nord tindrà unes dimensions més limitades i se centrarà en els rangs de baixa i mitjana energia de 20 GeV a 20 TeV, el conjunt de l’hemisferi sud cobrirà tot el rang d’energia de CTA, amb energies dels raigs gamma des de 20 GeV a 300 TeV. L’emplaçament del Nord està situat a l’Observatorio del Roque de los Muchachos, a La Palma, a les Illes Canàries, i es dedicarà bàsicament a la ciència extragalàctica. L’emplaçament del conjunt del Sud, situat a l’Observatorio Europeo Austral (ESO), Xile, també farà observacions en el pla galàctic.
Es distribuiran tres classes de telescopis a l’hemisferi nord i sud en funció de la seva sensibilitat: el Telescopi de Dimensions Petites (SST, de l’anglès ‘Small-Sized Telescope’), el Telescopi de Dimensions Mitjanes (MST, de l’anglès ‘Medium-Sized Telescope’) i el Telescopi de Grans Dimensions (LST, de l’anglès ‘Large-Sized Telescope’). En estar dissenyats per a ser els més sensibles a la detecció de raigs gamma de molt alta energia, els SST són més idonis per a l’emplaçament sud, mentre que els MST i els LST s’instal·laran en tots dos emplaçaments.
Agraïments: Aquest treball ha estat finançat (parcialment) pel MICIN/AEI/10.13039/501100011033 espanyol i per "FEDER, Una manera de fer Europa" de la Unió Europea a través de la subvenció PID2019-107847RB-C42 (AEI / 10.13039/501100011033 / MINECO/FEDER, UE).
CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC
L’IEEC participa de manera activa a CTA, havent-hi estat involucrats des de l’inici, tant en la definició dels objectius científics com en el desenvolupament i construcció de l’observatori. Un dels grups de l’Institut té un paper destacat en el disseny i la construcció de l’electrònica de la càmera pel prototip del primer Telescopi de Grans Dimensions (LST1) i ha contribuït a la definició del Programa Científic Clau de fenòmens transitoris de CTA.
Un altre grup de l’IEEC contribueix al desenvolupament del software de la capa de control per a les càmeres i els telescopis dels LST i està molt involucrat en el desenvolupament del software ‘Scheduler’ per a la planificació a llarg i curt termini de l’observatori.
Finalment, un altre dels grups de l’IEEC coordina el projecte de les Instal·lacions Centrals de Calibratge de CTA, és responsable del monitoratge atmosfèric i contribueix al desenvolupament del Raman LIDAR per a CTA.