Observatori Vera C. Rubin

CSIC

Telescopi de 8 metres que observarà tot el cel cada pocs dies per estudiar el sistema solar, la Galàxia i l’estructura de l’Univers

Observatori Vera C. Rubin

L'objectiu de l'Observatori Vera C. Rubin és dur a terme el projecte LSST (Legacy Survey of Space and Time), un vídeo de l’Univers durant 10 anys que permetrà obtenir imatges de cada part del cel visible del sud (fins a declinació +30º) cada poques nits per tal d’aconseguir catàlegs astronòmics milers de vegades més grans que els que s'han recopilat mai. Amb aquest estudi es pretén buscar respostes a algunes de les preguntes més urgents de respondre sobre l'estructura i l’evolució de l'Univers i els objectes que el componen.

El LSST està dissenyat per abordar quatre àrees científiques diferents: entendre la matèria i energia fosques; fer un inventari dels asteroides perillosos i del sistema solar remot; explorar el cel òptic transitori, i cartografiar la Via Làctia per tal de determinar-ne la formació i l’estructura.

Per tal de dur a terme el LSST s’està instal·lant el telescopi Simonyi Survey Telescope de 8,4 metre a l’Observatori Vera C. Rubin (Xile). Es tracta d’un telescopi d’imatge òptica amb un camp de visió excepcionalment ampli (de 3,5 graus quadrats per apuntat, és a dir, capaç d'escombrar tot el cel en només tres nits), que hauria de començar a funcionar a finals del 2023.

El telescopi anirà fornit amb una càmera de 3,2 mil milions de píxels i un impressionant sistema de gestió de dades (gestió de 20 Terabytes de dades per nit).

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

Científics de l'IEEC participen en el projecte LSST, en un consorci BCN-MAD amb membres d’altres instituts de recerca. La contribució al projecte és en forma d’'in-kind' que inclou:

(i) desenvolupament de software;

(ii) suport tècnic a la posta en funcionament del telescopi i l’instrument;

(iii) desenvolupament de software d'anàlisi de dades d'Estructura de Gran Escala (LSS, per les seves sigles en anglès) de l'Univers i d'estimació de desplaçaments al vermell fotomètrics;

(iv) temps de telescopi per a seguiment espectroscòpic d'objectes transitoris descoberts pel LSST;

(v) emmagatzemament i arxiu en bases de dades dels catàlegs generats pel projecte.

A més exerceixen càrrecs de responsabilitat a la col·laboració científica DESC (Dark Energy Science Collaboration) a comitès tals com l'Speakers Bureau i el Publication Board, o liderant grups de treball com el Science Release and Validation working group.