Desenvolupament d’instrumentació per a telescopis espacials i terrestres

Instruments com el ‘Polarimetric and Helioseismic Imager’ de la missió Solar Orbiter (SO/PHI) de l'Agència Espacial Europea (ESA), la missió Ariel (també de l'ESA) o l'instrument MIRADAS per al Gran Telescopio Canarias, situat a l'Observatori Roque de los Muchachos (La Palma, Illes Canàries), són exemples clars.

Missions més petites, però no menys exigents, com el nanosatèl·lit ‘Menut’, el cubesat d'observació de la Terra desenvolupat en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya, requereixen assolir nivells de qualitat equivalents, encara que en entorns menys durs. La seva petita mida fa que sigui necessari assolir nivells de miniaturització només factibles mitjançant les últimes tecnologies. Per aquest motiu, l'ús d'arquitectures d'última generació és imprescindible en aquest tipus de missions.

Aquests instruments requereixen maquinari (hardware) i programari (software) electrònics d'alt rendiment, robusts i resistents, especialment en casos d’instruments enviats a l'espai, on la intervenció humana in-situ no és factible. A partir d'ara, s'han definit estàndards específics amb les metodologies i processos recomanats per assolir els nivells de qualitat desitjats. L'IEEC té més d'una dècada d'experiència treballant amb aquesta instrumentació, amb resultats exitosos en SO/PHI i MIRADAS. Aquest treball continua actualment en noves missions com Ariel i els petits satèl·lits dins de l'estratègia NewSpace.

Les característiques del treball requereixen una estreta col·laboració amb la indústria. Cap dels instruments hauria estat possible sense aquesta interacció. Això ha obert el camí per a un procés fructífer de transferència de tecnologia, ajudant a crear nous productes industrials.

EQUIP

José María Gómez Cama
Investigador/a principal (IP)