Portfoli de tecnologies
Tecnologies d'intel·ligència artificial per a la planificació i la programació de temps / recursos
Una solució clau i innovadora per planificar les operacions de missions espacials i instruments astronòmics
Actualment, les tècniques de programació automàtica són essencials per planificar les operacions de missions espacials, observatoris terrestres o instruments astronòmics. La tecnologia d'intel·ligència artificial és una solució clau i innovadora per a aquests propòsits. Les solucions de planificació són complexes i cal buscar processos optimitzats en espais multidimensionals extensos. A més, les condicions no deterministes (per exemple, el temps) solen restringir les observacions, de manera que els plans s'han d'adaptar contínuament, cosa que complica significativament el problema.
A l'IEEC, dins el marc del projecte STARS (Scheduling Telescopes as Autonomous Robotic Systems), explorem diferents algorismes d'Optimització Metaheurística locals i globals, incloses la Computació evolutiva i la Intel·ligència d'Eixam, per obtenir plans d'operació flexibles, robusts i òptims per dur-se a terme en observatoris concrets durant un període de temps, que pot variar des de minuts fins a diversos mesos o anys. Complementàriament, desenvolupem una interfase gràfica d'usuari per visualitzar els resultats de la planificació, per ser utilitzada per les eines de planificació de l’IEEC o pels resultats de planificació de tercers amb un format compatible. Aquesta eina facilita la interpretació dels plans mitjançant la producció de diagrames de Gantt —una de les maneres més populars i útils de mostrar tasques o esdeveniments que es mostren en funció del temps—, i proporciona diverses opcions de filtratge i estadístiques.
Les tecnologies desenvolupades s'han consolidat en instal·lacions gestionades per l'IEEC, com el telescopi robòtic Joan Oró, situat a l'Observatori del Montsec —en funcionament des del 2007— i també s'han exportat a altres grans observatoris i missions espacials: CARMENES (en funcionament des del 2016), CTA (en funcionament el 2021), Ariel (llançament programat el 2029) i PLATO (llançament programat el 2026). El Consorci CHEOPS està utilitzant l’interfaç gràfica d'usuari com a eina de visualització autònoma.
Altres possibles aplicacions inclouen control de fabricació industrial i flexible, ciutats i edificis intel·ligents, sistemes de control de vol per a aeroports i línies aèries, i gestió logística.