Projectes de recerca
LEO-PNT
Concepte de constel·lació de satèl·lits dedicats a complementar els satèl·lits GNSS a òrbites baixes
S'espera que els satèl·lits d'òrbita terrestre baixa (LEO, per les seves sigles en anglès) exerceixin un paper fonamental en els futurs sistemes de posicionament per satèl·lit, proporcionant alternatives de posicionament, navegació i temporització (PNT) per complementar els actuals sistemes globals de navegació per satèl·lit (GNSS), com GPS i Galileo.
LEO-PNT aportarà molts avantatges, com un nombre molt major de satèl·lits visibles, una intensitat de senyal molt més fort i una major dinàmica dels satèl·lits. La darrera contribuirà a una geometria de satèl·lits més àmplia i diversa, la qual cosa potencialment es traduirà en un rendiment de posicionament superior. Totes aquestes característiques poden afavorir una àmplia gamma d'aplicacions en diversos camps, com la mobilitat, la logística, les ciutats intel·ligents i la vigilància del canvi climàtic, entre altres. Dins de l’IEEC, hi ha grups de recerca clau que treballen en el disseny de senyals i receptors LEO-PNT, en el desenvolupament de solucions de posicionament de baix cost i baix consum d'energia, com per als dispositius d'Internet de les Coses (IoT) (SPCOMNAV a l’UAB-IEEC), així com el seu ús potencial per al posicionament precís i les ciències atmosfèriques (UPC-IonSAT a l’UPC-IEEC).
En particular i des de 2020, el grup de recerca SPCOMNAV de la unitat de la UAB ha dut a terme diversos projectes de recerca i transferència de coneixement, principalment per a l'Agència Espacial Europea (ESA), per investigar i aplanar el camí des de l'actual PNT GNSS basat en MEO (òrbita terrestre mitjana) a futurs enfocaments complementaris LEO-PNT. En aquest context, SPCOMNAV s'ha encarregat d'analitzar els senyals d'espectre eixamplat chirp per al posicionament amb satèl·lits LEO, la qual cosa permet solucions de baix cost i baix consum energètic d'especial rellevància per als dispositius IoT. Més recentment, SPCOMNAV ha contribuït activament al disseny, desenvolupament i prova d'algorismes de banda base a nivell d'usuari per a l'adquisició i seguiment dels nous senyals LEO-PNT. A més, estan treballant en un banc de proves per al monitoratge remot de satèl·lits GNSS i LEO, fent ús de la computació en el núvol per al processament de senyals i l'avaluació de la qualitat.