Pharos

CSIC

Xarxa per estudiar les estrelles de neutrons mitjançant un enfocament multidisciplinari

Pharos

La xarxa multimissatgeria PHAROS (Physics and Astrophysics of Neutron Stars) és una ‘ESF-COST Action’ de quatre anys (tardor 2017-primavera 2022), l’objectiu de la qual és estudiar les estrelles de neutrons mitjançant un enfocament multidisciplinari. Formada per 400 científics de 30 països diferents, està liderada per investigadors de l’IEEC, els quals exerceixen importants funcions, com ara la presidència de la xarxa i el lideratge del grup de treball 1.

El recent descobriment de les ones gravitatòries està permeten una visió sense precedents de parts de l'Univers que fins ara resultaven invisibles. Això està posant en rellevància la física de les estrelles més compactes, les estrelles de neutrons, l'emissió de les quals engloba tots els traçadors multimissatgers disponibles: ones electromagnètiques, raigs còsmics, neutrins i ones gravitacionals. Aquestes estrelles relativistes també són laboratoris únics on, no només es poden sondejar la gravetat i l'electromagnetisme més extrems, sinó que també es pot estudiar la interacció forta i feble en règims que, per ara, no es poden explorar a la Terra. L'estudi d'aquests objectes transcendeix l'enfocament astrofísic tradicional i requereix un esforç multidisciplinari que comprèn des de la física nuclear i de partícules fins a l'astrofísica, des de la física experimental fins a la teòrica, i des de les ones gravitatòries fins a l'espectre electromagnètic.

PHAROS té l'ambiciós objectiu d'abordar els reptes principals de la física relacionada amb les estrelles de neutrons mitjançant un enfocament innovador i basat en problemes que gira al voltant de grups de treball interdisciplinaris. Cada grup de treball compta amb tota l'experiència diversificada necessària per abordar diferents aspectes oberts de la física de les estrelles de neutrons. Al mateix temps, proporciona a les diferents comunitats diverses eines i resultats preparats en un llenguatge compartit i de fàcil accés per a científics procedents de diferents àrees de la física. A més, una prioritat clau d'aquesta xarxa és la promoció d’estudiants i investigadors joves entusiastes d'arreu d'Europa mitjançant activitats de formació, mobilitat, igualtat d'oportunitats i divulgació, que fan créixer i difondre l'innovador enfocament multidisciplinari de la xarxa. La col·laboració és una característica indispensable de la recerca innovadora i d'alta qualitat, i com més ens endinsem en camps específics interessants i complexos, més importància té la necessitat de comptar amb cervells i recursos de tipus d'experiència complementaris.

EQUIP

Nanda Rea
Investigador/a principal (IP)