Xerrada científica sobre el llançament amb èxit de la missió Solar Orbiter
El divendres 14 de febrer de 2020, a les 12:00 h, hi ha programada una xerrada pública sobre Solar Orbiter, així com la contribució dels membres de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos (ICC, UB) a la missió. L'esdeveniment tindrà lloc a l'Aula Eduard Fontseré de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona.
La conferència està dirigida a aquells estudiants de postgrau i màster que puguin estar interessats en aprendre més sobre la ciència i l'enginyeria que hi ha darrere de la missió. Hi participaran quatre investigadors de l’ICC. La investigadora Àngels Aran, que estarà a Cap Canaveral (EUA) després del llançament de la missió, parlarà sobre els diferents passos del procés de desenvolupament de la missió. Els investigadors José Bosch (UB), Manuel Carmona (UB) i David Roma (IEEC) explicaran les parts tècniques dels diferents instruments de la missió, en què han treballat durant diversos anys.
La missió Solar Orbiter abordarà grans qüestions de la ciència del sistema solar per ajudar-nos a entendre com la nostra estrella crea i controla la bombolla gegant de plasma que envolta tot el sistema solar i que influeix en els planetes del seu interior; l'anomenada heliosfera. És una missió de l'ESA amb una forta participació de la NASA.
L'equip de l'ICC ha estat treballant en l'instrument d'Imatges polarimètriques i Heliosísmicas (SO/PHI) que el satèl·lit Solar Orbiter portarà a bord. La responsabilitat de l'ICC és el desenvolupament i implementació d'un Sistema d'Estabilització d'Imatge (ISS) que inclou una càmera, un controlador per a un mirall piezo-elèctric Tip-Tilt, i el firmware de control per a la FPGA que controla tot el sistema. L'ISS ha estat optimitzat minimitzant el consum d'energia i aconseguint el rendiment requerit. El sistema està actualment en TRL-8.
A part d'això, els investigadors del grup Heliospheric Physics and Space Weather estan desenvolupant models per predir el dur entorn de radiació que trobarà la nau, i eines per facilitar l'anàlisi de les mesures de les partícules que recollirà.