Una investigadora de l’IEEC, rumb a l’Antàrtida amb el programa Homeward Bound
El programa conclourà amb un viatge de tres setmanes a bord d'un vaixell amb destinació a l'Antàrtida
La Dra. Anna Ferré-Mateu, investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha estat seleccionada per al projecte Homeward Bound, una iniciativa de lideratge transformacional per a dones amb formació en STEMM (ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques i medicina). Juntament amb un centenar d'altres investigadores de tot el món, la Dra. Ferré-Mateu participarà en un viatge de 12 mesos que comprèn conferències, eines de desenvolupament personal i de lideratge, sessions d'orientació, visibilitat, formació i l'oportunitat de desenvolupar col·laboracions significatives —en fòrums, en equips centrats en àrees d'interès i en petits grups diversos— que acabarà amb un viatge de tres setmanes a bord d'un vaixell amb destinació a l'Antàrtida.
«Per a mi, aquest viatge a l'Antàrtida representa els desafiaments a què ens enfrontem com a individus i com a societat», va comentar la Dra. Ferré-Mateu. «Abans de pensar en arribar a nous mons, necessitem començar a tenir cura del nostre, i espero que les eines apreses durant aquest viatge tinguin un impacte en la forma en què fem ciència. És una de les majors aventures de la història i estic encantada de formar part d'ella», va afegir.
Què és el projecte Homeward Bound?
El projecte Homeward Bound va sorgir a Austràlia l’any 2016. Aquest projecte té com a objectiu construir una col·laboració global de 1000 dones amb antecedents en STEMM durant més de deu anys perquè tinguin l'oportunitat d'assumir papers de lideratge a nivell mundial i contribuir proactivament a aconseguir un món sostenible, tant a nivell individual com col·lectiu. Seran dones visibles, col·laboradores, connectades a la xarxa i influents en les decisions que es prenguin en molts àmbits per al bé comú.
Qui és la Dra. Ferré-Mateu?
La recerca de la Dra. Ferré-Mateu s'ha centrat en l'estudi de l'evolució còsmica de les galàxies de diferents tipus. Aquestes són un element crucial per limitar l'actual paradigma sobre la seva formació i evolució. A més, fins a cert punt, també són una peça crucial per comprendre una mica millor la pregunta més fonamental dels éssers humans: d'on venim?
Llegenda: Anna Ferré-Mateu
Crèdits: Anna Ferré-Mateu
Per a això, ha estudiat el registre fòssil de les estrelles en galàxies, per comprendre com eren i com han evolucionat al llarg del temps còsmic, de manera similar a com un arqueòleg revelaria com vivien les antigues poblacions examinant les seves restes. Aquesta recerca l'ha portat a viure, literalment, a tot el món: les Canàries, Hawaii i Austràlia. Això li ha permès dur a terme la seva ciència en instal·lacions d'avantguarda, al mateix temps que gaudeix de les meravelles d’aquests llocs i pot realitzar les seves aficions preferides com el surf, el busseig, el senderisme i viatjar. Des del 2018, la Dra. Ferré-Mateu té una beca postdoctoral com a líder júnior a l’ICCUB, on és un dels membres del grup de recerca Estructura i Evolució de les Galàxies.
La seva contribució a la difusió de la ciència entre les generacions més joves i a la defensa de la igualtat de la dona s'ha convertit en una part molt important del seu treball, participant en xerrades i esdeveniments com «Xateja amb una astrònoma» i «100tífiques», que motiva les noies joves a seguir carreres de STEMM, o formar part del «Viatge per l'Univers», que porta l'astronomia a les aules de Hilo, Hawaii.
Podeu seguir el seu viatge a l'Antàrtida a Twitter mitjançant l'etiqueta #annetainantarcticahb6 i el seu compte d'Instagram @annetainantarctica.hb6.
Enllaços
– IEEC
– Dra. Ferré-Mateu’s website
– Homeward Bound project
– Instituto de Ciencias del Cosmos (ICCUB)
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB — Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES — Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE — Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE — Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
Imatge: Projecte Homeward Bound
Llegenda: El Projecte Homeward Bound és un programa de lideratge internacional per a dones científiques, que culmina amb un viatge a bord d’un vaixell amb destinació a l’Antàrtida.
Crèdits: Projecte Homeward Bound.
Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Autora Principal en el IEEC
Barcelona, Spain
Anna Ferré Mateu
Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Correu electrònic: aferremateu@iccub.ub.edu