Una cinquantena de joves conquereixen l’espai amb les Estades Científiques de Fundació La Pedrera

2023-07-11 11:00:00
Around fifty youths conquer space with the Scientific Stays of La Pedrera Foundation
La setmana intensiva d'exploració i aprenentatge en l'àmbit aeroespacial ha reunit a joves de 15 a 17 anys

La Fundació Catalunya La Pedrera, a través de Science Academy, i amb la col·laboració de l’IEEC, GOSTEM i la Generalitat de Catalunya, estimula les vocacions científiques i la motivació per la recerca per formar els millors científics i científiques del futur
 
Del 2 al 7 de juliol, la Fundació Catalunya La Pedrera va portar fins a Món Sant Benet a 45 joves d’entre 15 i 17 anys i amb interès per l’enginyeria aeroespacial, de la mà de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), GOSTEM i la Generalitat de Catalunya.

Les ‘Estades Científiques – NewSpace: ens enlairem amb l’enginyeria aeroespacialvan permetre als estudiants d’Educació Secundària i Batxillerat dissenyar, construir, testejar, llançar i operar dos petits satèl·lits en missions tecnològiques i científiques. L’equip científic va acompanyar els estudiants durant tota l’experiència immersiva, combinant sessions teòriques, anècdotes espacials i explicacions sobre casos pràctics.

Aquest programa ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Catalunya La Pedrera amb l’IEEC, en el marc dels objectius del programa Talent i Societat de l'Estratègia NewSpace de Catalunya promoguda per la Generalitat de Catalunya. En particular, Anna Ruiz, gestora del programa dins l’IEEC, va acompanyar als joves durant totes les sessions.

Les estades científiques són programes únics que ofereixen una setmana immersiva amb la col·laboració de professionals de referència en l’àmbit de l'estada.

Una setmana d’enginyeria aeroespacial

Durant les Estades Científiques – NewSpace, celebrades a l’espai cultural Món Sant Benet (Bages, Catalunya), els participants van tenir l'oportunitat d'immersió en el camp de l'espai i d'adquirir experiència pràctica en el disseny i execució de missions espacials. El programa va abastar diversos aspectes importants en aquest àmbit.

En primer lloc, es va proporcionar als estudiants una visió detallada del Programa de Talent de l'Estratègia NewSpace de Catalunya. Aquest programa té com a objectiu donar coneixements i eines relacionades amb la ciència i la tecnologia espacial als estudiants, amb l'objectiu de fomentar la generació i retenció de talent en aquest camp. Es va oferir una visió global de l'àmbit del NewSpace i dels subsistemes clau per a una missió espacial amb un nanosatèl·lit tipus Cubesat.


Esquerra: Els participants van comptar amb la visita de Juan de Dalmau, expresident de la International Space University.
Dreta: Els estudiants preparen el High Altitude Balloon per a la seva missió.

Posteriorment, es va tractar la història de l'espai i els conceptes bàsics que sustenten aquesta exploració única.  Es van revisar missions espacials rellevants i també es van abordar els diferents sistemes necessaris per viatjar a l'espai. A més, els equips van començar a dissenyar una missió de gran altitud que es duriaa terme amb un High Altitude Balloon (HAB).

Durant el programa, els participants van enfrontar els reptes associats al llançament d'un objecte a l'estratosfera. Van explorar els diferents subsistemes necessaris per a una missió reeixida i van realitzar integracions i dissenys per a la construcció de la sonda.

Es va dedicar temps a la construcció de la sonda i la realització de simulacions i proves de vol per garantir el funcionament òptim de tots els subsistemes. El sistema de recuperació en vol, l'ordinador de bord i la càmera van ser verificats per garantir el seu rendiment durant el vol.


Els estudiants no van perdre detall del llançament de la sonda.

Finalment, es va arribar al dia tan esperat del llançament. Els participants es van traslladar a l'àrea designada per enlairar el globus. Després de la recuperació de l'HAB, van retornar al lloc per analitzar les dades recollides.

En l'últim dia del programa, els participants van estudiar els resultats obtinguts i van treure conclusions dels reptes i les experiències viscuts. Cada equip va presentar els seus projectes i les dades recollides, en un format científic, proporcionant una visió completa dels seus treballs.

Les Estades Científiques – NewSpace van oferir als joves participants una oportunitat inigualable per aprofundir en l'àmbit de l'espai i adquirir experiència pràctica en el disseny i execució de missions espacials.

Imatge Principal

Peu d’imatge: Presentació de benvinguda als participants.
Crèdit: IEEC

Enllaços

IEEC
Fundació Catalunya La Pedrera
GOSTEM
Estratègia NewSpace de Catalunya
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Share This