Un reflector experimental permet calibrar l’altímetre del satèl·lit Sentinel-6 des de l’Observatori del Montsec

2022-12-12 10:30:00
An experimental reflector allows the calibration of the Sentinel-6 satellite's altimeter from the Montsec Observatory
Les dades del Poseidon-4, l’altímetre del Sentinel-6, s’utilitzen en estudis de meteorologia i canvi climàtic.

L’empresa isardSAT ha dissenyat i instal·lat a l’Observatori del Montsec, gestionat per l’IEEC, un reflector per calibrar l’altímetre.

Aquest dispositiu ha demostrat un rendiment excepcional, comparable al d’aparells més complexos i costosos que utilitzen institucions com l’ESA o la NASA.

Des del seu llançament l’any 2020 en el marc del programa Copernicus de la Comissió Europea, el satèl·lit Sentinel-6 analitza variables clau com l’augment del nivell del mar provocat pel canvi climàtic mitjançant l’altímetre Poseidon-4. isardSAT, una empresa de R+D que ofereix serveis i solucions en el camp de l’observació de la Terra per satèl·lit, ha desenvolupat un reflector capaç de calibrar l’altímetre amb una precisió acusada (al voltant d’un centímetre), i gràcies a una tecnologia molt menys costosa i complexa que la que s’utilitza habitualment.

El reflector s’ha instal·lat a l’Observatori del Montsec (OdM), una infraestructura gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Aquest emplaçament, situat a 1.570 metres d’altitud a la serra del Montsec, és reconegut com un dels millors d’Europa per a l’observació astronòmica, gràcies a la combinació de les bones condicions meteorològiques i al baix nivell de contaminació lumínica, que proporcionen unes condicions excepcionals del cel nocturn.

El Poseidon-4, l’altímetre radar a bord del satèl·lit Sentinel-6, mesura contínuament la distància entre el satèl·lit i la superfície de la Terra. Les seves dades s’utilitzen tant per previsions meteorològiques a curt termini com per estudis globals d’oceanografia i de clima. Com qualsevol processament avançat de dades, aquest instrument necessita un calibratge periòdic per verificar que funcioni correctament; un procés que s’aconsegueix col·locant aparells a la Terra en ubicacions conegudes i amb característiques concretes.

El calibratge dels altímetres es fa habitualment amb transponedors, que són equipaments actius complexos i costosos només a l’abast de grans institucions com l’ESA o la NASA. Però els darrers avenços en algorismes de processament de senyal han fet possible calibrar els altímetres mitjançant una instrumentació menys complexa i més assequible: els reflectors passius. A diferència dels transponedors, aquests dispositius reflecteixen les ones dels satèl·lits sense la  intervenció de cap dispositiu electrònic; utilitzen únicament tres plaques metàl·liques col·locades de forma ortogonal.


Localització de l’Observatori del Montsec respecte a la traça del Sentinel-6. 
Crèdit: isardSAT (a partir de Google Earth)

Amb l’objectiu de comprovar el potencial d’aquesta tecnologia amb l’altímetre del Sentinel-6, isardSAT ha desenvolupat i instal·lat un reflector a l’Observatori del Montsec. Aquest  emplaçament, en el municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), presenta múltiples avantatges per al funcionament del reflector, com la proximitat a la traça del Sentinel-6, el fet de ser un lloc prominent (en altura) i allunyat de les possibles interferències que provoquen els nuclis urbans, i la presència d’una estació meteorològica que ofereix una gran quantitat de dades necessàries per al càlcul de petites correccions geofísiques addicionals. D’altra banda, el fet de trobar-se dins del recinte tancat de l’observatori facilita les tasques de manteniment per part del personal tècnic de l’IEEC.
 

Des de la instal·lació i l’ajustament del reflector el setembre del 2021, les dades adquirides per l’altímetre Poseidon-4 del Sentinel-6 al seu pas per sobre l’Observatori del Montsec mostren una precisió excepcional, mesurant la distància entre el satèl·lit i la Terra (a més de 1.300 km de distància) amb un marge d’error d’escassos centímetres i una precisió del voltant d’un centímetre. Aquests resultats, comparables als que obtenen els transponedors, són essencials per la resta de mesures que fa el satèl·lit al voltant de la Terra, i ja s’han presentat en diverses  conferències internacionals.


L’equip d’isardSAT va instal·lar el reflector a l’Observatori del Montsec (OdM – IEEC) l’abril del 2021.  
Crèdit: isardSAT

Nota de premsa feta en col·laboració amb l’Oficina de Comunicació d'isardSAT.

Imatge Principal
Peu d’imatge: Imatge del reflector, amb l’edifici del Telescopi Joan Oró al darrere, dins les instal·lacions de l’Observatori del Montsec (OdM – IEEC). 
Crèdit: IEEC

Enllaços
IEEC
isardSAT
 
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Oficina de Comunicació d’isardSAT
Barcelona, Espanya

Lluís Bassa Tomàs
isardSAT
Correu electrònic: Lluis.Bassa@isardSAT.cat  
 

Share This