Un experiment de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-IEEC) per fer mesures de pluja intensa es posarà en òrbita a finals del 2017
Actualment no és possible d’adquirir aquest tipus de mesures conjuntes des d’un sol instrument, i en conseqüència els fenòmens de pluja intensa no estan ben entesos ni ben representats en els models actuals de meteorologia i clima. Si es confirma la validesa del mètode, aquesta tècnica permetrà caracteritzar les estructures de pluja intensa conjuntament amb les seves propietats termodinàmiques (pressió i temperatura), i així millorar-ne el seu coneixement, el seu modelatge, i la predicció de l’evolució d’aquests tipus de fenòmens en la perspectiva del canvi climàtic.
PAZ
L’experiment ROHP-PAZ ha estat concebut i liderat per l’ICE-CSIC/IEEC, i finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. Compta amb acords amb l’Administració Oceànica i Atmosfèrica Nordamericana (NOAA) i la Corporació d’Universitats Nordamericanes per a la Recerca Atmosfèrica (UCAR), qui proveiran els serveis de meteorologia mundials amb dades de ROHP-PAZ per a la seva assimilació en els models de predicció del temps. L’experiment compta també amb el suport del centre de la NASA i de Caltech ‘Jet Propulsion Laboratory’ (NASA/JPL), on es realitzaran part dels estudis científics relacionats amb el nou concepte de mesura.
El 7 de març del 2017 HISDESAT, l’empresa responsable del satèl.lit PAZ, va anunciar (http://www.hisdesat.es/esp/noticias_notas.php?mes=Marzo&ano=2017) que havia arribat a un acord amb l’empresa SpaceX per al llançament del satèl·lit, el qual està previst per al darrer trimestre de 2017. Les dades de l’experiment estaran disponibles pocs mesos després.
ROHP-PAZ_sketch_CAT
More information:
http://www.ice.csic.es/paz/documents/outreach/00_ROHP-PAZ_English.mp4