Un equip de científics observarà 77.000 estrelles binàries amb el telescopi 4MOST
L’objectiu de l’instrument és avançar en el coneixement d’una gran varietat de problemes científics encara oberts de l’astronomia moderna.
Un projecte coliderat per l’investigador de l’IEEC a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Alberto Rebassa ha estat seleccionat per observar 77.000 estrelles binàries amb el 4MOST.
Un projecte coliderat pel Dr. Alberto Rebassa, investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) i membre de l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha estat galardonat amb temps d’observació per estudiar 77.000 estrelles binàries amb l’instrument 4MOST (acrònim de l’anglès, ‘4-Meter Multi-Object Spectroscopic Telescope’) de l’Observatori Europeu Austral (ESO, per les seves sigles en anglès). L’objectiu del telescopi 4MOST és observar més de 20 millions d'objectes celestes a l'hemisferi sud. És també coinvestigadora principal del projecte la Dra. Odette Toloza, de l’Universidad Técnica Federico Santa María (Xile).
Una estrella binària es un sistema estel·lar format per dues estrelles. En el cas del projecte del Dr. Rebassa, aquestes binàries estan compostes d'una estrella de tipus seqüència principal —com per exemple el Sol— i una estrella de tipus nan blanc. Un nan blanc és l’arquetip més comú de romanent estel·lar, és a dir, del que queda en la fase final de la vida de les estrelles. Actualment, però, només es disposa d’uns pocs milers d'espectres d'aquest tipus de binàries.
Telescopi VISTA de 4,1 metres de diàmetre a Cerro Paranal, Xile, on s’instal·larà l'instrument 4MOST (G. Hüdepohl,
atacamaphoto.com/ESO).
Amb les observacions dutes a terme amb el 4MOST, l’equip coliderat per Rebassa, format per 30 investigadors de 18 institucions d’arreu del món, estudiarà tot un seguit d’incògnites científiques, com ara l'evolució de les estrelles binàries compactes, així com les progenitores de les supernoves termonuclears, la relació edat-metal·licitat de la Via Làctia —una eina d’observació clau per comprendre com es va formar la nostra galàxia i com ha evolucionat químicament en el temps— o les propietats físiques i magnètiques de les estrelles del mateix tipus que el Sol.
Rebassa és professor de l'Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i forma part del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la UPC.
El telescopi 4MOST
El 4MOST és un instrument de segona generació que s’instal·larà al telescopi VISTA (sigles corresponents a ‘Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy’) de l’ESO, ubicat a l'Observatorio Paranal (al desert d’Atacama, al nord de Xile). El nou instrument proporcionarà a VISTA la capacitat de realitzar grans estudis espectroscòpics, capturant els espectres en pràcticament tot el rang visible de 2.400 objectes simultàniament, sobre una àrea del cel equivalent a 20 llunes plenes. Segons l'equip que hi ha al darrere del disseny i la construcció del 4MOST, l'instrument proporcionarà a la comunitat científica una instal·lació de mapatge d’espectroscopia òptica a nivell mundial que contribuirà de manera significativa en moltes de les àrees de la ciència.
La previsió és que el 4MOST comenci les seves operacions a principis de l'any 2024 i s'espera que el projecte tingui una durada de, com a mínim, 5 anys. El 70 % del temps de les futures observacions de 4MOST es dedicarà a un total de 10 projectes a gran escala —anomenats Consortium Surveys—, en els què s’observaran millions d'estrelles a fi d'entendre millor la formació i l’evolució de la Via Làctia. El 30 % restant del temps d’observació es dedicarà a una dotzena de projectes de menor envergadura però altament ambiciosos. Un d’aquests projectes, denominats Participant Surveys i que han estat acuradament seleccionats per dur a terme les seves observacions amb el 4MOST, és precisament el liderat pels investigadors Rebassa i Toloza.
Nota de premsa feta en col·laboració amb l'Oficina de Comunicació de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC).
Imatge principal
Sistema binari
Peu de figura: Recreació artística del sistema binari eclipsant compost per un subenan fred (en groc, l'estrella gran, amb una mida equivalent a la cinquena part del sol) i un nan blanc (en blanc i de mida molt inferior).
Crèdits: Mark Garlick.
Enllaços
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Autor Principal a l’IEEC
Castelldefels, Espanya
Alberto Rebassa Mansergas
Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Correu electrònic: rebassa@ieec.cat, alberto.rebassa@upc.edu