S’estrena el primer episodi de ‘La veu còsmica’, un pòdcast que entrellaça ciència i art
Al pòdcast, disponible a YouTube, Spotify i Ivoox, s'entrevistarà científics i científiques per apropar al públic general la investigació en astrofísica i cosmologia
Podria haver-hi vida extraterrestre a Mart? Què són les ones gravitacionals? Quines són les teories alternatives al Big Bang? Com es pot mesurar el ritme d'expansió de l'univers? Aquestes i moltes altres preguntes donen vida a La veu còsmica, un pòdcast audiovisual en català que uneix ciència, música i poesia, el primer episodi del qual s'estrena avui.
Lluís Galbany, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), acompanyat pel poeta Esteve Plantada i el músic Joan Garriga, entrevista al llarg de 12 capítols de 25 minuts a veus expertes sobre diferents temes de l'astrofísica i la cosmologia, com l'exploració espacial, els forats negres, la matèria fosca o les supernoves. La veu còsmica es pot trobar a YouTube, Spotify i Ivoox.
«El projecte neix de la voluntat d'apropar la ciència a la ciutadania en clau artística», diu Lluís Galbany. «Aquest format busca atraure el públic perquè pugui comprendre de primera mà conceptes científics generals, saber més sobre la investigació científica que es fa actualment i estar al dia dels avenços en astrofísica i cosmologia», afegeix.
El projecte compta amb finançament de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), gràcies als Ajuts Joan Oró 2022 per al foment de la cultura científica a Catalunya, així com de l'IEEC, de l'ICE-CSIC, de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Científics i científiques de tots aquests centres de recerca, així com de la Universitat de les Illes Balears (UIB), participen en aquest pòdcast audiovisual, explicant com s'investiga al seu camp i per què.
A més, el poeta Esteve Plantada i el músic Joan Garriga s'inspiren en els temes abordats a l'entrevista per a les seves creacions artístiques, que amenitzen el format alhora que tradueixen conceptes tècnics. D'una banda, Esteve Plantada presenta el tema a tractar en el programa i el seu context històric fent un viatge pel temps per explicar com la humanitat va anar descobrint determinats conceptes. D’altra banda, després de l'entrevista a càrrec de l’investigador Lluís Galbany, Joan Garriga i altres artistes convidats acomiaden el programa amb una composició musical.
Llista d’episodis
- Mart i la possibilitat de vida extraterrestre, amb Guillem Anglada (ICE-CSIC, IEEC)
- Asteroides, amb Josep Maria Trigo (ICE-CSIC, IEEC)
- Formació estel·lar, amb Gemma Busquet (ICCUB, IEEC)
- Forats negres, amb Mar Mezcua (ICE-CSIC, IEEC)
- Estrelles de neutrons i púlsars, amb Nanda Rea (ICE-CSIC, IEEC)
- Ones gravitacionals, amb Alicia M. Sintes (UIB, membre associada IEEC)
- Via Làctia, amb Teresa Antoja (ICCUB, IEEC)
- Estructura de l’univers a gran escala i matèria fosca, amb Andreu Font (IFAE)
- Inflació i expansió de l’univers, amb Diego Blas (IFAE)
- Fons còsmic de microones i tensió de Hubble, amb Licia Verde (ICCUB)
- El Big Bang i teories alternatives, amb Jaume Garriga (ICCUB, IEEC)
- Supernoves, amb Lluís Galbany (ICE-CSIC, IEEC)
Nota de premsa elaborada en col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).
Imatge Principal
Peu d’imatge: Nanda Rea, investigadora de l’IEEC a l’ICE-CSIC, entrevistada per Lluís Galbany, Esteve Plantada i Joan Garriga.
Crèdit: ICE-CSIC
Enllaços
– IEEC
– ICE-CSIC
– ICCUB
– La veu còsmica a YouTube
– La veu còsmica a Spotify
– La veu còsmica a Ivoox
– La veu còsmica a Instagram
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Autor Principal a l’IEEC
Barcelona, Espanya
Lluís Galbany
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Correu electrònic: lgalbany@ieec.cat