Primer premi compartit pel curt científic de l’investigador Enrique Gaztañaga a Ciencia en Acción 2020
Aquest premi ha estat compartit amb Àlex Muntada i Jaume Benet, ambdós de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Els diferents premis es van donar a conèixer en un acte virtual que, a priori, s'havia de celebrar a Múrcia els dies 2-4 d'octubre.
Santiago Serrano, també investigador de l’IEEC a l'ICE-CSIC, ha participat en l'elaboració de material audiovisual, amb vídeos que mostren imatges de les simulacions cosmològiques MICE (Marenostrum Institut de Ciències de l'Espai) realitzades per membres del grup de Cosmologia de l'ICE-CSIC: Francisco Castander, Pablo Fosalba i Martin Crocce.
"2019 EL COSMOS A ACCELERACIÓ Part I Cap. III" és un documental divulgatiu que explica l'esforç de la comunitat científica per dilucidar quina és la causa de l’expansió accelerada de l'Univers. El curt científic relata com la major càmera digital del món ha estat instal·lada en un telescopi gegant per dur a terme el major mapa del cosmos fins a la data. És la història d'Enrique Gaztañaga i del seu treball en la confecció de mapes de galàxies com els de la iniciativa espanyola PAU (Physics of the Accelerating Universe) i DES (Dark Energy Survey), tots dos projectes de cartografia galàctica en què Gaztañaga participa de forma decisiva.
Però, per què són tan necessaris aquests mapes còsmics? La resposta ve d'un descobriment fet públic el 1998 i premiat amb el Nobel de Física el 2011: l'Univers s'expandeix de forma accelerada. Aquesta idea poc coneguda pel gran públic desafia la nostra comprensió de les lleis fonamentals de la natura i constitueix un dels majors misteris sense resoldre del cosmos. Sembla existir una enigmàtica matèria fosca que manté unides les estrelles i les galàxies. I una encara més estranya força, anomenada energia fosca, que està accelerant l'expansió de l'Univers. Combinades, ambdues componen el 95% de la seva matèria-energia. No obstant això la seva naturalesa és encara desconeguda. Fins on sabem avui en dia l'única manera de resoldre el misteri de l’expansió accelerada de l’Univers és cartografiant-lo, és a dir, creant grans mapes de galàxies com PAU i DES.
Ciencia en Acción és un concurs internacional dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seves disciplines. El seu principal objectiu és presentar la ciència d'una manera atractiva i motivadora. El programa està dirigit per Rosa Maria Ferré, llicenciada en Matemàtiques i Doctora en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, que des de la seva creació ha assumit el seu desenvolupament al llarg de les 20 edicions del concurs. En Ciencia en Acción participen el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Fundación Lilly, la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), l’Instituto de Ciencias Matemáticas (ICMAT), la Real Sociedad Española de Física (RSEF), la Real Sociedad Española de Química (RSEQ), la Sociedad Española de Astronomía (SEA), la Sociedad Geológica de España (SGE) i la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).