Portes obertes en motiu de la Setmana Mundial de l’Espai
El 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que la Setmana Mundial de l'Espai se celebrarà cada any del 4 al 10 d'octubre. Aquestes dates commemoren dos importants esdeveniments: d’una banda, el llançament del primer satèl·lit terrestre de fabricació humana, el Sputnik 1, que va obrir el camí a l'exploració espacial, el 4 d'octubre de 1957; i de l’altra, la signatura del «Tractat en els principis de la governança de les activitats de les nacions en l'exploració i ús de l'espai exterior, incloent-hi la Lluna i altres cossos celestes», el 10 d'octubre de 1957.
L'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) organitza una visita dirigada al públic el 6 d'octubre de 2019, a les 12.00 h. S'estima que la visita durarà una hora. Situat en una de les zones més adequades del continent europeu per a l'observació astronòmica, l'OAdM és una infraestructura científica d'última generació gestionada per l'IEEC i utilitzada pels científics. Durant la visita, els astrònoms explicaran com funcionen els instruments científics i quin tipus de recerca es realitza en les infraestructures.
Donat que les places són limitades, es requereix inscripció prèvia omplint el següent formulari.
l dilluns 7 d’octubre de 2019, a les 17:00 h, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) organitza una visita a la Sala Blanca. La sala blanca és un laboratori d'estat sòlid on es desenvolupen xips de detecció dels sensors de vent de missions com Curiosity, InSight i Mars 2020. El Grup de Recerca en Micro i Nanotecnologia (MNT) de la Universitat Politècnica de Catalunya/Institut d'Estudis Espacials de Catalunya ha dissenyat i fabricat aquests xips, alguns dels quals mesuraran, entre d'altres, l'angle i la velocitat del vent marcià, la humitat relativa, la pressió i les propietats de la pols en suspensió del planeta vermell. Aquestes dades s'utilitzaran per alimentar els models computacionals que estudien la dinàmica atmosfèrica dels planetes. Aquest centre de recerca està classificat com Sala Blanca de Classe 100.
Per assistir a la visita, cal registrar-se en el següent enllaç.
I el dijous 10 d’octubre de 2019, a les 17:00 h, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya/Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza una visita a la planta pilot de MELiSSA. MELiSSA és l'acrònim de Micro-Ecological Life Support System Alternative, un projecte innovador de l'Agència Espacial Europea (ESA), que es va posar en marxa com a part d'un programa d'investigació sobre tecnologies de suport vital, per tal de facilitar les missions espacials tripulades de llarga durada. El 2009, el laboratori de segona generació de la Planta Pilot MELiSSA de la UAB va iniciar les seves activitats, proporcionant una instal·lació d'investigació i desenvolupament de classe mundial. Un dels seus èxits més impressionants fins ara ha estat el funcionament amb èxit de tres compartiments de la Planta Pilot de MELiSSA durant un llarg període de temps sota operació contínua i controlada.
La visita està programada per a que duri al voltant de dues hores, i cal registrar-se al següent enllaç.