No et perdis les visites guiades de 2025 a l’Observatori del Montsec

Un any més, l’Observatori del Montsec (OdM) organitza visites guiades diürnes a les seves instal·lacions. Gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’OdM és una infraestructura científica i tecnològica d’última generació per a la investigació astronòmica, les comunicacions per satèl·lit i el mesurament atmosfèric.
Les seves instal·lacions, situades a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i a dins del Geoparc mundial UNESCO Orígens, estan reservades per a usos científics i normalment es troben tancades al públic general. Uns quants dies a l’any, però, l’Observatori obre les seves portes.
En aquestes sessions s’ofereix l’oportunitat de fer un recorregut per visitar la infraestructura i els seus equips. Coneixereu de primera mà els seus telescopis astronòmics, entre ells el Telescopi Joan Oró (en honor al conegut bioquímic lleidatà); les infraestructures que es fan servir per realitzar comunicacions per satèl·lit; els sistemes de calibratge de satèl·lits d’observació de la Terra i els instruments de mesura atmosfèrica, tots ells elements basats en tecnologies innovadores.
Els astrònoms de l’IEEC us explicaran com funcionen aquests equips, quins descobriments científics s’han fet recentment i com es duu a terme la comunicació amb els nanosatèl·lits.
Les visites guiades d’aquest 2025 es realitzaran els dies següents:
- Diumenge, 18 de maig (12:00 h)
- Diumenge, 15 de juny (12:00 h)
- Diumenge, 20 de juliol (12:00 h)
- Diumenge, 10 d’agost (12:00 h)
La durada de la visita és d’1 hora, aproximadament, i és gratuïta. Atès que les places són limitades, es requereix inscripció prèvia.
Durant aquestes visites diürnes no es fan observacions del cel amb telescopis. Per a dur a terme aquesta activitat, recomanem visitar el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), ubicat a Àger i amb oferta d’activitats astronòmiques per a públic familiar.
Us hi esperem!
Organitzat per:
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Objectius:
Permetre que el públic general conegui de primera mà els equipaments i el funcionament de l’OdM, una de les infraestructures científiques capdavanteres de Catalunya.