Michel Mayor, Premi Nobel de Física del 2019, parla sobre altres mons a l’Univers al CosmoCaixa
Michel Mayor (Lausana, Suïssa, 1942) és un dels astrofísics que el 1995 va detectar el primer exoplaneta, és a dir, un planeta que orbita una estrella diferent del Sol i que, per tant, no pertany al sistema solar. El científic suís va ser guardonat el 2019, juntament amb el seu company de recerca, Didier Queloz, amb el Premi Nobel de Física per aquest descobriment.
La sessió estarà moderada pel Dr. Ignasi Ribas, director de l'IEEC i astrofísic i investigador expert en exoplanetes a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC). Durant la dissertació, Mayor aprofundirà sobre l'existència de diferents mons a l'Univers i quants d'aquests podrien estar habitats. Preguntes que els filòsofs de l'antiguitat ja es plantejaven fa més de 2000 anys. Tot i això, ha estat a partir del descobriment dels exoplanetes quan s'han detectat milers de sistemes planetaris diferents del nostre. I és que gràcies a la troballa de Mayor i Queloz, avui en dia se sap que no només existeixen a l'Univers planetes inconcebibles fora del nostre sistema solar, sinó que són legió, ja que des de llavors s'han descobert 4057 exoplanetes, alguns d'ells de la mida de la Terra i amb capacitat per albergar vida. Actualment, mitjançant la combinació de diverses tècniques, ja és possible estudiar la massa, la mida, la composició química i l'atmosfera d'aquests planetes.
La conferència de Mayor és la primera del nou cicle «Grans de la ciència» que acollirà a il·lustres personalitats de la ciència que han aportat al món fites o descobriments excel·lents.