‘Menut’ es llançarà el pròxim 6 de desembre des de Cap Canaveral, als Estats Units
Així s’ha anunciat avui, 11 d’octubre, durant l’acte d’inauguració de les noves instal·lacions a Barcelona de l’empresa OpenCosmos, encarregada del disseny i fabricació —i posterior operació, un cop s’hagi produït el seu llançament— de ‘Menut’. En aquestes instal·lacions, Open Cosmos invertirà, juntament amb l’empresa d’enginyeria GPA Innova, en laboratoris d’última tecnologia per a la fabricació de satèl·lits.
Durant els últims dies, el ‘Menut’ ha passat els tests funcionals i òptics finals amb tècnics de l’IEEC i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que han pogut comprovar de primera mà les capacitats del nanosatèl·lit.
Un cop en òrbita, el ‘Menut’ serà capaç de treure imatges de 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà la presa d’imatges de Catalunya que, després de ser analitzades amb tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitoritzar l’impacte del canvi climàtic.
El ‘Menut’ formarà part de l’OpenConstellation, un projecte que neix amb l’objectiu d’esdevenir la infraestructura global i compartida de satèl·lits d’observació de la Terra més gran del món. L’OpenConstellation comptarà amb satèl·lits aportats per agències espacials, països, institucions i empreses, per avaluar aspectes claus per a l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.
L’estratègia NewSpace del Govern català cerca una transformació del sector per desenvolupar un nou mercat amb l'ús de noves tecnologies i de les dades de l’espai per a la seva aplicació social i empresarial, així com l'impuls a la competitivitat d'altres sectors transversals.