IEEC | CSIC

L’Observatori del Montsec rep més d’un centenar de visitants durant l’estiu

Sep 18, 2024

Llegenda: Els estudiants de la Summer School de l’ICE-CSIC amb l’equip de l’Observatori del Montsec.
Crèdits: OdM/IEEC

L’Observatori del Montsec (OdM) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha dut a terme, entre els mesos de maig i agost, quatre visites guiades a les seves instal·lacions obertes al públic general. En total, més de cent persones han gaudit d’aquestes visites, celebrades un diumenge de cada mes. L’Observatori està ubicat al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), dins del Geoparc mundial UNESCO Orígens. 

Aquestes sessions de portes obertes, celebrades cada estiu des de l’any 2017, representen una oportunitat única per veure de ben a prop una infraestructura científica d’última generació i permeten conèixer de primera mà els telescopis astronòmics de l’Observatori. «Als visitants se’ls ensenya el telescopi Joan Oró, el més gran de Catalunya i un dels més avançats tecnològicament a nivell europeu; i també el telescopi Fabra-ROA Montsec. El nostre equip d’experts els explica com funcionen i què s’investiga amb ells», explica el físic i astrònom Kike Herrero, director de l’OdM.

Cada any, els visitants gaudeixen d’imatges captades amb la càmera all-sky, que detecta bòlids i meteors, i aprenen sobre les infraestructures per realitzar comunicacions per satèl·lit, els sistemes de calibratge de satèl·lits d’observació de la Terra i els serveis de mesura atmosfèrica instal·lats a l’Observatori.

A més de les visites obertes al públic general, enguany l’Observatori també va acollir, el dia 10 de juliol, una jornada emmarcada en les activitats de la Summer School de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), que aquest any ha tractat sobre l’observació de sistemes d’exoplanetes. Més de 50 estudiants participants, provinents de diferents països, van veure les instal·lacions de l’Observatori, que s’empren habitualment en aquesta mena de recerca.

Finalment, el 5 d’agost va tenir lloc la 4a edició de ‘Descobrim el cel del Montsec’, una xerrada i observació amb telescopi a càrrec de Kike Herrero, celebrada a Alzina, al municipi de Sant Esteve de la Sarga. Aquesta activitat orientada a tots els públics es celebra des de l’any 2020 en els diferents pobles del municipi, amb l’objectiu d’acostar a la població local la recerca i els principals descobriments realitzats amb els telescopis de l’Observatori. «Per la climatologia de l’indret i la qualitat del cel fosc, el cel del Montsec és el millor de Catalunya per observar l’espai», conclou Herrero.

Share This