Llum verda a HydroGNSS, la segona missió Scout de l’ESA.

2021-04-07 11:30:00
Greenlight to HydroGNSS, ESA’s second Scout mission
Investigadors de l’IEEC al Grup d'Observació de la Terra de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC) participen en la missió.

Liderada per la companyia Surrey Satellite Technology Ltd., HydroGNSS mesurarà variables climàtiques hidrològiques essencials.

Un grup d’investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) participa a HydroGNSS, la segona missió Scout de l’Agència Espacial Europea (ESA). 

Després de la selecció de la primera missió Scout el desembre passat, l’ESA ha aprovat les negociacions per al desenvolupament d'una segona missió. Aquestes missions són una nova iniciativa del Programa FutureEO d'Observació de la Terra de l'ESA i el seu objectiu és demostrar la capacitat dels satèl·lits petits per a desenvolupar ciència amb valor afegit. 

HydroGNSS s’encarregarà de mesurar variables climàtiques hidrològiques clau, com ara la humitat del sòl, l’estat de congelació o descongelació del permafrost, inundacions i aiguamolls, així com la biomassa aèria. Aquestes variables ajuden els científics a comprendre el canvi climàtic i contribueixen a l'elaboració de models meteorològics, al cartografiat ecològic, la planificació agrícola i la preparació davant possibles inundacions. La missió està liderada per la companyia britànica Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL).

Per mesurar aquestes variables, l'equip científic farà servir una tècnica anomenada reflectometria GNSS (per les seves sigles en anglès), és a dir, «Sistema Global de Navegació per Satèl·lit». Investigadors de l’IEEC al Grup d'Observació de la Terra de l’ICE, amb més de 20 anys d'experiència en l’ús d’aquesta tècnica, estan involucrats en HydroGNSS com a part del consorci de la missió. 

«Aquesta missió presenta diverses novetats respecte a altres missions en les què s’utilitza la reflectometria», explica la Dra. Estel Cardellach, investigadora de l'IEEC a l’ICE i membre del consorci. «Per primera vegada, els senyals es rebran amb dues polaritzacions diferents i es rebran grans quantitats de dades amb un mostreig a alta freqüència de forma gairebé contínua per a desenvolupar ciència nova i productes millorats», afegeix.

HydroGNSS Smallsat Mission

L’objectiu de les missions Scout de l’ESA és demostrar que els petits satèl·lits amb un pressupost de menys de 30 milions d’euros i un pla a tres anys vista poden jugar un paper important en l’observació de la Terra i ampliar-se per a futures missions. L’escalabilitat és un aspecte important d’aquesta missió, com assenyala l'investigador de l’IEEC Weiqiang Li, també membre del Grup d'Observació de la Terra de l’ICE: «El concepte darrere d'HydroGNSS és extensible a constel·lacions de més satèl·lits, el que suposaria una manera efectiva i sostenible de densificar mesuress de variables climàtiques essencials».

També formen part del consorci equips de la Universitat La Sapienza, la Universitat Tor Vergata i l'Institut de Física Aplicada (IFAC) del Consell Nacional d'Investigació (CNR) a Itàlia, l'Institut Meteorològic Finlandès (FMI), i la Universitat de Nottingham i el Centre d'Oceanografia Nacional (NOC) al Regne Unit. 

HydroGNSS obre el camí a una futura constel·lació de satèl·lits assequible que pugui realitzar mesures amb una resolució espaitemporal a la qual els satèl·lits tradicionals de teledetecció no hi poden accedir. Aquesta missió ofereix la capacitat de supervisar fenòmens molt dinàmics i ajuda a omplir els buits en el monitoratge dels signes vitals de la Terra en el futur.

Enllaços

IEEC
ICE
ESA
SSTL

Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge

PR_Image1.png
Llegenda: Recreació artística del satèl·lit HydroGNSS en òrbita. 
Crèdits: Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL)

Contacte

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autor Principal
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Barcelona, Espanya

Estel Cardellach
Correu electrònic: estel@ice.csic.es; estel@ieec.cat

Share This