IEEC | ALTRES

L’IEEC signa la Carta Zero Debris de l’ESA, una iniciativa pionera al món per a la mitigació de la brossa espacial

Jun 7, 2024

Llegenda: Josef Aschbacher, director general de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) de l’IEEC.
Crèdits: IEEC.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) s’ha compromès oficialment a posar-se mans a l’obra amb els estàndards i tecnologies de mitigació d’escombraries espacials per fer realitat l’ús net i sostenible de l’espai. Més de 40 empreses, centres de recerca i organitzacions internacionals van confirmar ahir la seva dedicació a la sostenibilitat a llarg termini de les activitats humanes a l’espai signant la Carta Zero Debris al Saló Aeri Internacional de Berlín (ILA).

«És fonamental protegir el futur dels nostres actius espacials més valuosos i crucials mantenint les òrbites de la Terra lliures d’escombraries. Mitjançant la signatura conjunta de la Carta Zero Debris, les diverses entitats demostren el lideratge global en la mitigació i la retirada de les deixalles espacials», va dir Josef Aschbacher, director general de l’Agència Espacial Europea (ESA).

La Carta Zero Debris és una iniciativa líder al món que té com a objectiu que les futures missions esdevinguin neutres en residus a l’espai l’any 2030. Es va presentar a la Cimera Espacial de l’ESA a Sevilla el novembre de 2023, i des de llavors la comunitat espacial ha mostrat un fort suport a la iniciativa. Juntament amb l’ESA, dotze països europeus van ser recentment els primers a signar la Carta Zero Debris al Consell Espacial de l’ESA/UE a Brussel·les. A més, més de 100 organitzacions d’arreu del món han registrat la seva intenció de signar i unir-se a l’esforç col·laboratiu en els propers mesos, i desenes d’elles van signar la Carta Zero Debris ahir.

Llegenda: Més de 40 empreses, centres de recerca i organitzacions internacionals, entre elles l’IEEC, van signar la Carta Zero Debris al Saló Aeri Internacional de Berlín (ILA) el 6 de juny de 2024.
Crèdits: ESA.

En els últims dos anys s’han llançat més satèl·lits que durant les sis dècades senceres d’exploració espacial. Si no es prenen mesures ràpides i decisives per millorar la sostenibilitat de les activitats espacials, el creixement exponencial de la població de deixalles representarà un perill cada cop més gran per als satèl·lits i els astronautes i podria fer que algunes òrbites valuoses siguin totalment inutilitzables.

Els objectius i els principis rectors de la Carta Zero Debris s’estan traduint en objectius tècnics factibles i mesurables. Es desenvoluparan les noves tecnologies que calen per assolir els ambiciosos objectius de brossa zero.

Share This