L’IEEC selecciona Open Cosmos com a contractista principal per a la seva missió PhotSat
- PhotSat és el primer satèl·lit desenvolupat des del disseny fins a les operacions per l’IEEC
- Open Cosmos dissenyarà i construirà la plataforma d’aquest nou satèl·lit, i serà responsable de les operacions
- La missió obtindrà un seguiment fotomètric del cel complet disponible en les bandes visible i ultraviolada cada dos dies
Llegenda: El director de l’IEEC, Ignasi Ribas, i el CEO i fundador d’Open Cosmos, Rafel Jordà, en la presentació de la col·laboració.
Crèdits: IEEC.
L’empresa de tecnologia espacial Open Cosmos dissenyarà i construirà la plataforma de PhotSat, una missió espacial coordinada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) que implica el desenvolupament i la construcció del primer satèl·lit de propietat catalana dedicat a fer seguiment dels 10 milions d’estrelles més brillants i altres objectes astrofísics. S’ha anunciat avui durant la celebració de l’International Astronautical Congress, que se celebra del 14 al 18 d’octubre a Milà, Itàlia.
La missió està pensada per proporcionar dades de suport a nombrosos programes internacionals en curs. Més concretament, aquest tipus d’observacions seran rellevants per a la recerca d’exoplanetes, caracteritzar estrelles i observar fenòmens transitoris brillants com les supernoves i les quilonoves.
Aquest CubeSat 12U comptarà amb una càrrega útil d’astronomia dissenyada i construïda per l’IEEC. Equipat amb dos telescopis, escanejarà i farà un seguiment fotomètric de tot el cel disponible cada 2 dies en les bandes espectrals visible i ultraviolada a través d’un enginyós sistema de miralls rotatius. S’espera que el satèl·lit es llanci a finals de 2025, i orbitarà la Terra en una òrbita baixa sincrònica amb el Sol a una altitud mínima de 500 km.
Una nova col·laboració centrada en finalitats científiques
Aquesta nova col·laboració entre Open Cosmos i l’IEEC segueix col·laboracions anteriors com la reeixida posada en marxa del Menut, la segona missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya impulsada per la Generalitat de Catalunya. Open Cosmos dissenyarà i construirà la plataforma del satèl·lit, incloent el disseny d’un sistema d’apuntament amb suficient precisió per permetre al satèl·lit obtenir imatges de les estrelles més distants.
L’empresa també proporcionarà la infraestructura per operar el satèl·lit i transferirà totes les dades generades al Centre d’operacions d’instruments i de dades científiques de l’IEEC.
Obrir l’accés a l’univers
PhotSat representa una fita important per a Open Cosmos, demostrant les seves plataformes i capacitats en expansió com una de les principals empreses tecnològiques espacials d’Europa. També subratlla la capacitat de l’IEEC per liderar tot el desenvolupament i l’explotació de les missions espacials científiques i el compromís d’establir un nou centre d’innovació espacial a la regió, impulsar el creixement econòmic i millorar les infraestructures de recerca de l’espai en benefici de l’ecosistema de recerca i talent.
La missió també desenvoluparà la infraestructura acadèmica i industrial per dur a terme futures missions i projectes de principi a fi utilitzant la tecnologia smallsat pròpia en poc temps de desenvolupament.
Ignasi Ribas, director de l’IEEC, ha comentat: «PhotSat serà el primer satèl·lit científic propietat de l’IEEC i desenvolupat íntegrament, des de la fase de disseny fins a les operacions, per nosaltres amb la col·laboració de l’ecosistema acadèmic i industrial català. El satèl·lit observarà i monitorarà el cel complet cada pocs dies i proporcionarà informació valuosa per ampliar el coneixement de l’espai i l’univers. PhotSat demostrarà que els petits satèl·lits poden proporcionar una gran ciència».
Llegenda: Equips de l’IEEC i d’Open Cosmos involucrats en la missió PhotSat.
Crèdits: IEEC.
Per la seva banda, Rafel Jordà, CEO i fundador d’Open Cosmos, ha dit: «Estem encantats d’anunciar el desenvolupament de PhotSat en col·laboració amb l’IEEC. Aquesta és una fita important per a tots dos, ja que marca la primera vegada que estem desenvolupant un satèl·lit astrofísic, que generarà una experiència valuosa al voltant de les tecnologies NewSpace i contribuirà a millorar la col·laboració publicoprivada».
El projecte PhotSat ha rebut el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats amb finançament de la Unió Europea NextGenerationEU (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, PRTR-C17.I1) i de la Generalitat de Catalunya.
Contactes
Oficina de Comunicació de l’IEEC
Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Sobre l'IEEC
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).