L’IEEC es suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència
L’objectiu de la celebració és promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits.
L'any 2015, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer de cada any com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Es va celebrar per primera vegada l'11 de febrer de 2016.
Investigadores de l’IEEC participen en l'esdeveniment #100tífiques, una iniciativa per promoure els rols i models femenins ens els àmbits de les ciències i les enginyeries i fomentar les vocacions científiques dels nens i, especialment, de les nenes. L’esdeveniment, que enguany celebra la seva tercera edició, està organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) conjuntament amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i compta amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Elles són: Anna Ferré-Mateu i Mercè Romero, de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB); i Helena Domínguez, Vanessa Graber, Cristina Manuel Hidalgo, Nanda Rea i Laura Tolós Rigueiro, de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC).
El projecte #100tífiques va néixer amb l’ambició de que un centenar de dones científiques, tant del sector públic com del privat, presentéssin xerrades a escoles de tot Catalunya l’11 de febrer. Aquest any, el nombre d’inscrites —estudiants de màsters, doctorandes, investigadores postdoctorals i líders de grups, personal científic i directives— ascendeix a 423 investigadores i 483 escoles participants. A causa de la situació sanitària actual, però, les visites d’enguany es realitzaran mitjançant plataformes en línia, permetent arribar a un nombre més elevat d'escoles ubicades a tot el territori.
D’altra banda, algunes de les nostres investigadores han volgut també posar la seva veu a aquesta data tan assenyalada. No us perdeu les seves declaracions al nostre compte de Twitter @IEEC_space.
Amb el seu granet de sorra, iniciatives com aquestes aspiren a aconseguir donar visibilitat a les dones en la ciència alhora que identificar bones pràctiques que portin a la igualtat de gènere en el sector.
Moltes gràcies a totes per la vostra contribució i compromís!