UB | IEEC

L’ICCUB rep la distinció d’excel·lència Maria de Maeztu

Apr 11, 2025

L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), una de les quatre unitats de recerca que formen part de l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), ha estat acreditat com a Unitat d’Excel·lència María de Maeztu en la convocatòria de 2024 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya. És el tercer cop que l’ICCUB rep l’acreditació María de Maeztu, després de la seva concessió inicial el 2014 i haver repetit el 2020.

Aquesta distinció posa en relleu les organitzacions amb programes de recerca altament competitius i que es troben entre els millors del món en les seves àrees científiques. El procés d’avaluació i selecció és dut a terme de manera independent per un comitè científic internacional format per investigadors de gran prestigi, que seleccionen tant els centres Severo Ochoa com les unitats María de Maeztu segons els mateixos criteris. L’ICCUB és una de les 17 organitzacions seleccionades (9 centres Severo Ochoa i 8 unitats María de Maeztu) en aquesta convocatòria.

«És la tercera vegada que l’ICCUB obté el reconeixement María de Maeztu, un fet que no és gens fàcil», explica Xavier Luri, director de l’ICCUB i membre de l’IEEC. «No només és un reconeixement a l’excel·lent activitat que duen a terme els nostres investigadors, sinó també a la visió a llarg termini i la recerca constant de l’excel·lència a l’ICCUB. Aquest guardó ens permetrà ampliar les nostres contribucions a molts dels grans reptes científics actuals».

L’acreditació proporciona finançament a organitzacions de recerca que demostren un impacte científic internacional i lideratge, que promouen activament la transferència de coneixement i col·laboren amb el sector empresarial. També es reconeixen els esforços en polítiques d’accés obert a les publicacions científiques, divulgació i difusió del coneixement.

El reconeixement María de Maeztu té una vigència de quatre anys i proporciona més de 500.000 € anuals. Aquest finançament permetrà a l’ICCUB implementar el seu Pla Estratègic de Recerca, atraure talent científic i potenciar les seves iniciatives de divulgació i comunicació.

«Aquest guardó ofereix a l’ICCUB els recursos necessaris per fer realitat la seva ambiciosa visió científica durant els propers quatre anys», afirma Licia Verde, directora científica de l’ICCUB. «Per a mi, representa una mostra de confiança en la qualitat i l’impacte de la feina feta fins ara, i en el potencial de l’institut per seguir avançant en el coneixement del cosmos. Estic molt il·lusionada amb tot el que ens espera, el millor encara ha d’arribar».

Com a Unitat d’Excel·lència, l’ICCUB continuarà formant part de l’Aliança d’Excel·lència SOMMa, que promou la recerca d’excel·lència a l’Estat i en potencia l’impacte social tant a nivell nacional com internacional.

El Programa Estratègic de l’ICCUB

El finançament es destinarà a abordar diversos reptes científics, com ara explorar la física més enllà dels models estàndard actuals de partícules i cosmologia, estudiar la física implicada en la producció de fonts d’ones gravitacionals i aprofitar els recursos quàntics per a la ciència i la tecnologia.

A més, el finançament donarà suport a diverses activitats institucionals, com impulsar estratègies de contractació i captació de talent amb un enfocament en l’equilibri de gènere; proporcionar programes de formació integral per a investigadors predoctorals i postdoctorals; ampliar el programa de Salut Mental i Resiliència o atraure fonts de finançament diverses, fomentar el lideratge internacional i millorar la transferència de coneixement i tecnologia, entre d’altres.

Aquest reconeixement és testimoni de l’esforç col·lectiu i el compromís inquebrantable amb l’excel·lència de tots els investigadors de l’ICCUB, així com una inspiració per als futurs assoliments científics.

Share This