L’expedició MOSAiC, guardonada amb l’Arctic Circle Prize 2022
Investigadors de l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), conjuntament amb experts de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i altres centres de recerca internacionals, van participar en l'expedició MOSAiC entre els anys 2019 i 2020.
L'Arctic Circle és la xarxa de diàleg i cooperació internacional més gran sobre el futur de l'Àrtic. Està integrada per governs, organitzacions, empreses, universitats, grups de reflexió, associacions mediambientals i comunitats indígenes, entre d’altres, que busquen aprofundir en l'estat i el funcionament d'aquest enclavament remot de la Terra.
Fins ara, havien rebut el premi l'exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i l'exsecretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, pel seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica.
La primera imatge completa de l'escalfament global a l'Àrtic
L'expedició MOSAiC (acrònim de Multidisciplinari drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) es va realitzar entre setembre del 2019 i octubre del 2020 a bord del trencagel d'investigació alemany Polarstern, que va salpar de Tromsø (Noruega) per passar un any a la deriva a l'oceà Àrtic i registrar centenars de paràmetres ambientals amb una precisió i freqüència sense precedents. La missió va permetre obtenir la primera imatge completa de l'impacte de la crisi climàtica a l'Àrtic, que s'està escalfant el doble de ràpid que la resta del planeta.
El grup d'Observació de la Terra de l'ICE-CSIC va dirigir un experiment instal·lat sobre la banquisa de gel per estudiar la interacció entre el gel marí i els senyals de navegació transmesos des de satèl·lit (com els GPS). "Els equips es van projectar per poder operar a les condicions extremes de l'Àrtic, de forma autònoma i gairebé contínua", explica Estel Cardellach, investigadora de l'ICE-CSIC i membre de l'IEEC.
Imatges: El trencaglaç de recerca alemany Polarstern a l'oceà Àrtic el 28 de setembre de 2019. Crèdits: Alfred-Wegener-Institut / Stefan Hendricks.