L’ecosistema aeroespacial català, presentat a Brussel·les davant els actors líders del sector
L’acte, organitzat conjuntament per la Delegació del Govern davant la Unió Europea, la xarxa NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies) i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), pretenia destacar el potencial del teixit aeroespacial català, alhora que donar visibilitat a l’aportació d’aquest sector en l’àmbit europeu.
La jornada, que va reunir diferents actors de les regions comunitàries que també tenen una estratègia en el sector espacial, va ser inaugurada pel director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà, i el president de NEREUS, Thierry Cotelle.
A banda, l’esdeveniment va comptar amb un panell multidisciplinar que va explorar una gran varietat d’iniciatives i experiments d'avantguarda de l'exploració de l'espai. El director de l’IEEC, el Dr. Ignasi Ribas, va debatre sobre les contribucions regionals a l’estratègia europea espacial a una taula rodona moderada per secretària general de NEREUS, Roya Ayazi. Cal destacar també la presentació ‘Live in Space for a Sustainable Earth: MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative)’ a càrrec del Dr. Francesc Gòdia, cap de projecte d’aquesta infraestructura de l’Agència Espacial Europea (ESA), catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’IEEC.
L’acte també va voler visibilitzar la missió Hypatia I, una iniciativa impulsada per una tripulació femenina catalana que, el proper mes d’abril, serà enviada a l’estació ‘Mars Desert Research Station’, situada al desert de Utah (Estats Units) que replica les condicions d’una missió espacial tripulada a Mart.
Aquest esdeveniment forma part d'una sèrie d'actes organitzats a Europa i els Estats Units per commemorar el centenari del naixement del Dr. Joan Oró (1923 – 2004), bioquímic català que va participar en diverses missions de la NASA.