L’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents visita la seu de l’IEEC
Llegenda: Les delegacions de la DETA van visitar l’IEEC la tarda del 7 de novembre.
Crèdits: IEEC.
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) va rebre ahir, 7 de novembre, una visita de l’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (DETA). La DETA és una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya que agrupa 17 governs que representen alguns dels principals hubs tecnològics del món. La seva activitat s’articula al voltant de cinc eixos de treball: Quàntica, Intel·ligència Artificial, Drets digitals, Ciberseguretat i NewSpace.
La visita s’emmarca en la primera Cimera Anual a Barcelona, organitzada pel Govern de la Generalitat, que ostenta la presidència rotatòria de la DETA durant els anys 2024 i 2025. Durant els dies 6 i 7 de novembre s’ha debatut sobre l’ús ètic de les tecnologies emergents i com treure’n profit en favor de la ciutadania, tot donant suport a la indústria local i preservant els valors democràtics i els drets humans.
Com a accions més destacades, les delegacions presents han aprovat un manifest per promoure una intel·ligència artificial ètica i fiable i han acordat iniciar els tràmits per sumar-se a la Carta Zero Debris, una iniciativa de l’Agència Espacial Europea (ESA) que promou missions espacials sostenibles.
Durant la visita a l’IEEC, els membres de la DETA han pogut parlar amb diversos experts i expertes de l’Institut, que els han mostrat el rol de l’IEEC en la recerca espacial i la promoció de l’ecosistema NewSpace de Catalunya.
En aquest context, les delegacions de la Cimera també han visitat altres centres punters de Catalunya, com ara el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre de Visió per Computador (CVC), el Sincrotró ALBA i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
L’aliança agrupa a hores d’ara els següents governs: Província de Buenos Aires (Argentina), Baviera (Alemanya), Catalunya (Espanya), Costa Rica, Emília-Romanya (Itàlia), Flandes (Bèlgica), Gyeonggi (Corea del Sud), Hessen (Alemanya), Massachusetts (EUA), Kyoto (Japó), Occitània (França), el Quebec (Canadà), Escòcia (Regne Unit), Austràlia Meridional (Austràlia), Gal·les (Regne Unit), São Paulo (Brasil) i Cap Occidental (Sud-àfrica).