CSIC | IEEC

La missió Arrakihs supera en temps rècord una fase crítica del desenvolupament del seu ‘cervell’ per estudiar la matèria fosca

Jun 14, 2024

  • Arrakihs és la primera missió del Programa Científic de l’Agència Espacial Europea liderada per Espanya, concretament per l’Institut de Física de Cantàbria
  • La missió entra en una nova fase amb la vista posada en el 2030, quan les càmeres d’Arrakihs estudiaran galàxies similars a la Via Làctia, a nivells de lluentor superficial extremament baixos
  • L’IEEC lidera la contribució a l’instrument principal i participa també en la ciència i el segment terrestre de la missió amb investigadors a l’Institut de Ciències de l’Espai

Llegenda: Simulació d’un corrent estel·lar a l’halo d’una galàxia a observar per Arrakihs.
Crèdits: Consorci Arrakihs.

La missió espacial Arrakihs de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha superat en tan sols sis mesos la Revisió dels Requisits Preliminars de l’Instrument (iPRR), un pas clau perquè l’agència espacial aprovés avançar de fase amb l’objectiu de finalitzar la càrrega útil de la missió. Aquesta càrrega és el cervell d’Arrakihs, un instrument compost per dues càmeres visibles i dues càmeres infraroges que busquen obtenir les imatges profundes de l’univers que seran necessàries per aconseguir els objectius científics de la missió i així conèixer la naturalesa de la matèria fosca que compon el cosmos.

El consorci de la missió, que inclou a més de 100 investigadors de més de 20 centres de recerca i universitats de diferents països, està liderat per l’Institut de Física de Cantàbria (IFCA), centre mixt de la Universitat de Cantàbria (UC) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Es tracta, per tant, de la primera vegada que Espanya coordina una missió de l’ESA, i que la lidera tant a la part científica com a l’instrument a desenvolupar. «Arrakihs és una missió molt bonica, està enfocada a un objectiu molt concret, que és tractar de demostrar quina és la naturalesa de la matèria fosca mitjançant l’obtenció d’unes imatges molt profundes, als halos de galàxies com la Via Làctia», explica Rafael Guzmán, líder del consorci i professor de recerca a l’IFCA.

Per la seva banda, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) té un rol destacat en la missió. Investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) contribueixen en les tres principals àrees de la missió: ciència, instrument i segment terrestre. Actualment, l’IEEC, l’ICE-CSIC i l’empresa espanyola Satlantis lideren l’instrument principal de la càrrega útil d’Arrakihs, coordinant un consorci de països europeus.

El rastre de la matèria fosca

L’objectiu d’Arrakihs és explorar l’univers per conèixer la naturalesa de la matèria fosca que el compon. «Per explicar l’estructura i dinàmica del nostre cosmos, ha estat necessari introduir un tipus de component que no podem observar directament, però que influeix gravitatòriament en el moviment d’estrelles i galàxies», explica Guzmán. Es tracta de la matèria fosca, que, segons la comunitat investigadora, constitueix més del 80% de la matèria de l’univers, i els seus efectes poden ser revelats per les característiques dels corrents estel·lars, febles rastres d’estrelles que deixen les galàxies petites que orbiten en l’halo de galàxies grans, com la nostra Via Làctia, en destruir-se per la interacció gravitatòria.

Llegenda: Imatge de corrents estel·lars observats des d’observatoris terrestres.
Crèdits: David Martínez-Delgado/Giuseppe Donatiello.

Quatre càmeres d’alta precisió

Per analitzar aquests efectes, Arrakihs observarà una mostra representativa de galàxies similars a la Via Làctia, en l’univers local, a nivells molt baixos de lluentor superficial, mai aconseguits en longituds d’ona visibles i infraroges. Per a això, farà servir quatre càmeres d’alta precisió a bord d’un satèl·lit que orbitarà la Terra a uns 800 km d’altitud.

«La finalització reeixida de l’iPRR marca un moment crucial per a Arrakihs», afirma Santiago Serrano, investigador de l’IEEC i líder de l’equip d’instrumentació a l’empresa espanyola Satlantis, encarregada de desenvolupar les càmeres del cervell d’Arrakihs. «El nostre equip ha demostrat una notable experiència tècnica i dedicació per avançar en la missió en una etapa extraordinària. Estem entusiasmats de portar la càrrega útil de l’instrument a la Fase B», afegeix.

Aquesta fita ha suposat un pas crucial per al desenvolupament de la missió que, en paraules de Stefan Kögl, gestor de projecte de l’iPRR, «significa que estem preparats per a les fases més detallades i cares del desenvolupament, amb més probabilitats que tota la missió sigui un èxit». D’altra banda, Patricio Vielva, director de l’IFCA, remarca que el pas a la Fase B és clau «per demostrar la viabilitat de la instrumentació crítica per a la missió, i crucial cap a l’adopció de la missió per part de l’ESA».

Pròxims passos cap al 2030

Ara, l’equip d’Arrakihs treballarà durant dos anys per superar amb èxit la Fase B a través de l’aprovació de la Revisió de Disseny Preliminar de l’Instrument (iPDR), que tindrà lloc en la primera meitat de 2026. Aquest serà l’últim dels passos perquè Arrakihs sigui adoptada com la propera missió de classe ràpida al Programa Científic (F2) de l’ESA, amb una data estimada de llançament cap al 2030.

Aquest és el pròxim objectiu del consorci de la missió, liderat per Espanya, amb importants contribucions de Suïssa, Bèlgica, Suècia, Àustria, el Regne Unit i Portugal, i amb contribucions addicionals de ciència per part dels Països Baixos, Noruega, els Estats Units, Taiwan i Tailàndia. A més, el consorci inclou empreses del sector aeroespacial, liderades per l’espanyola Satlantis, i contribucions de científics de diferents institucions, com l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), la Universitat Complutense de Madrid (UCM), el Centre d’Estudis de Física del Cosmos d’Aragó (CEFCA), l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA) i l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA).

«L’origen d’Arrakihs està a Espanya. Va néixer com una idea d’un grup d’astrofísics espanyols; però érem conscients que un projecte d’aquesta envergadura no podia dur-se a terme sense la participació de més grups i més països. La il·lusió i implicació de tots els que treballem per a Arrakihs a Espanya és magnífica, i això fa que la coordinació i gestió d’aquests grups sigui fàcil», conclou María Ángeles Gómez-Flechoso (UCM), coordinadora dels nodes espanyols i responsable de la Survey Strategy (Estratègia de Rastreig) d’Arrakihs.

Nota de premsa elaborada en col·laboració amb l’Institut de Física de Cantàbria i l’Institut de Ciències de l’Espai.

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC

Castelldefels, Barcelona

Santiago Serrano

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Correu electrònic: serrano@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This