La mida importa? El cas del disc HH80-81

2019-03-22
12:15
CSIC
Sala Alberto Lobo (ICE building, Campus UAB)
Does size matter? The case of the HH80-81 disk
Entendre com es formen i com evolucionen les estrelles d'alta massa és un dels temes candents en astrofísica, a causa de l’alt impacte que aquests objectes tenen en la vida d'una galàxia.

És ben sabut que les estrelles de baixa massa es formen mitjançant un disc d'acreció que transporta el gas i la pols des de l'embolcall del sistema fins a la protoestrella. El disc HH80-81 sembla ser molt similar als sistemes de raig de disc que es troben en les protoestrelles de baixa i mitja massa que presenten un raig altament col·limat i ben definit, un disc de pols compacte clarament perpendicular al raig i possibles moviments rotatius del gas molecular al voltant de la protoestrella massiva.

Es detecta polarització lineal de l'emissió de pols al llarg de gairebé tot el disc, i les seves propietats suggereixen que aquesta polarització es produeix principalment per autodispersió. Les característiques de la polarització suggereixen que encara no s'ha produït la sedimentació de la pols, amb una mida màxima del seus grans d'entre 50 i 500 micres. Hem aplicat models de discos, com els desenvolupats per D'Alessio et al., que han explicat amb èxit els discos de les protoestrelles de baixa massa.

Aquests models expliquen satisfactòriament la imatge d'ALMA a 1,14 mm amb un objecte central massiu (~ 20 Msolar) i un disc massiu (~ 7 Msolar). Els models mostren que, en primera aproximació, el procés de formació d'estrelles d'alta massa sembla ser una versió a escala de l'escenari de formació estel·lar de baixa massa.

Share This