La investigació galàctica en serveis en el núvol rep finançament de l’OCRE

2021-02-12 08:00:00
Galactic research in cloud services awarded Cloud Funding by OCRE
El grup de GAIA de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha rebut finançament del projecte Open Clouds for Research Environments (OCRE) de la Unió Europea.

Investigadors de l'IEEC a l’ICCUB utilitzaran el Gaia Early Data Release 3 (EDR3) per investigar la formació estel·lar de la Via Làctia i la seva interacció amb les seves galàxies satèl·lit.

L'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) és una de les 15 institucions que han aconseguit rebre finançament del projecte de núvol Open Clouds for Research Environments (OCRE) de la Unió Europea (UE).
 
Els investigadors de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) del grup de recerca de GAIA de l'ICCUB utilitzaran les dades de la EDR3 de la missió Gaia de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) publicats el passat mes de desembre de 2020 per aprofundir en l'estudi de la formació de les estrelles de la Via Làctia, així com de la seva interacció amb les seves galàxies satèl·lit, emprant els recursos del núvol d’OCRE per a la mineria de dades, les simulacions de molts cossos i les tècniques bayesianes en el catàleg de Gaia, que conté 1800 milions de fonts.

La primera convocatòria per a l'adopció dels serveis en el núvol disponibles a través dels Acords marc IaaS+ d’OCRE tenia com a objectiu facilitar l'accés als serveis comercials en el núvol als investigadors i institucions de recerca de 40 països europeus. De les 31 sol·licituds rebudes, 15 projectes de recerca innovadors es beneficiaran de solucions comercials en el núvol a través del projecte OCRE de la UE, el que demostra l'eficàcia d'aquest tipus de serveis en la recerca. A través d'aquesta contractació única, milers d’institucions de recerca de tot l'Espai Europeu de Recerca podran aprofitar l'accés fàcil als serveis comercials en el núvol,  d'acord amb la normativa de contractació.

Jan Meijer (Uninett), responsable del finançament per a l'adopció del núvol d’OCRE, va declarar: «Gràcies a la bona resposta obtinguda a la convocatòria de projectes, hem aconseguit reunir un conjunt equilibrat de 15 projectes, que mostren els beneficis dels serveis comercials en el núvol en els resultats de la investigació des de diferents angles. La nostra esperança és que aquests exemples inspirin a altres investigadors a seguir els seus passos i aprofitar els avantatges de la cartera de serveis d'OCRE per a la seva investigació».

Enllaços

IEEC
ICCUB
Grup de recerca de GAIA de la UB
OCRE

Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació. 
  
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Oficina de comunicación de l’ICCUB
Barcelona, Espanya

Esther Pallarés
Correu electrònic: secretariacientifica@icc.ub.edu 

Share This