Innovació | Col·laboracions
Col·laboracions
L’Institut participa activament, mitjançant aliances estratègiques, en l’ecosistema d’innovació i transferència tecnològica establert, tant a nivell nacional com internacional.
L’IEEC està fortament vinculat a les principals agències d’espai a nivell europeu, incloent-hi l’Agència Espacial Europea (ESA), l’Agència de la Unió Europea pel Programa Espacial (EUSPA) i l’Agència Europea per l’explotació de satèl·lits meteorològics (EUMETSAT), i a les grans agències espacials internacionals (NASA, JAXA).
A més, l’Institut té un vincle molt proper amb el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), així com amb agències d’espai d’altres països europeus com el Centre Aerospacial Alemany (DLR, per les seves sigles en alemany) a Alemanya o el Centre National D’Etudes Spatiales (CNES) a França. També cal destacar la relació existent amb l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) i amb la Cambra de Comerç de Barcelona.
Dʼaltra banda, lʼIEEC treballa o col·labora activament amb les principals empreses i organitzacions del sector a nivell europeu, així com amb empreses emergents, en el marc de les principals missions espacials europees i en desenvolupaments vinculats al NewSpace i per a instrumentació terrestre.
Més en concret, lʼactivitat en lʼàmbit tecnològic es desenvolupa principalment a partir de projectes conjunts amb empreses del sector aeroespacial i de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
La col·laboració amb la indústria espacial es realitza principalment a través de contractes industrials destinats a la construcció de grans missions científiques. Aquestes contribucions industrials requereixen de la participació activa i el lideratge dels investigadors i enginyers de l’IEEC en la fase de definició i construcció de les missions, a fi d’assolir responsabilitats i contribucions rellevants. La participació en aquestes missions té un fort impacte en el teixit industrial i permet exportar tecnologies d’alt valor afegit.
Líders estatals en contribució per l’ESA i altres missions internacionals
L’IEEC és especialment eficaç en aquest sentit i actualment lidera la contribució espanyola en varies missions de l’ESA i altres missions internacionals. L’èxit actual es basa en una trajectòria extensa com a referent científic a nivell europeu, en l’experiència tecnològica adquirida durant les últimes dues dècades i en la capacitat de gestió de grans projectes.
Pel que fa a la col·laboració amb la indústria del NewSpace, l’Institut participa en l’establiment de convenis i l’execució de projectes de desenvolupament tecnològic, especialment en els àmbits de l’Observació de la Terra, així com del Posicionament, Navegació i Sincronització (PNT, per les seves sigles en anglès).
Cal destacar l’impuls que suposen les missions en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya i en programes de demostració tecnològica de l’ESA i altres agències estatals, així com el desenvolupament de capacitats del segment terrestre a l’Observatori del Montsec.
Des de l’Oficina de Transferència apostem fortament per promoure la valorització i la transferència de les línies de recerca R+D+I coordinades per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace.