Inauguració de l’exposició «Mart. El mirall vermell» al CCCB, amb una alta participació de membres de l’IEEC

2021-02-25 11:30:00
Avui dijous, 25 de febrer del 2021, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) inaugura l’exposició «Mart. El mirall vermell». La mostra, que estarà oberta del 25 de febrer a l’11 de juliol, s’ha dut a terme en col·laboració amb investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC),  entre moltes d’altres entitats i persones. 

La mostra aborda el vincle dels humans amb Mart, des de l’antiguitat fins a l’actualitat. Ciència, art i literatura interactuen en un gran projecte expositiu, que coincideix en el temps amb l’arribada de tres missions espacials al planeta vermell. «Mart. El mirall vermell» indaga sobre la condició humana i el seu futur com a espècie, i sobre la naturalesa última de l’Univers.

L’exposició desplega els múltiples relats que s’han generat al voltant de Mart, des de l’antiguitat, passant per la ciència i la recerca actuals, fins a l’impacte que l’imaginari marcià ha tingut en la ficció. L’exhibició també obre espais de reflexió i coneixement sobre què podem aprendre del planeta vermell, la crisi climàtica i la vida humana en un hipotètic planeta B. Amb més de 400 objectes, entre llibres incunables, escultures, dibuixos, còmics, pel·lícules, documents manuscrits, peces de col·leccionista i, fins i tot, un meteorit marcià, l’exposició és una aposta exhaustiva per donar a conèixer la creació artística, literària i científica al voltant de Mart.
 
Una programació paral·lela de debats, cinema, trobades amb experts, activitats educatives i de mediació enriqueix aquest projecte expositiu que connecta l’ésser humà amb els reptes de futur en un moment de màxima rellevància històrica al planeta Mart.
 

Membres de totes les unitats de recerca de l'IEEC —l'Institut de de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)— participaran també en les activitats que s'han organitzat al voltant de la mostra:

  • Retransmissió comentada en directe de l’aterratge de l’astromòbil «Perseverance» a la superfície marciana el 18 de febrer a partir de les 20:00 h, amb la presència dels membres de l’IEEC Guillem Anglada-Escudé (ICE) i Miquel Sureda (UPC).
  • Col·laboració, juntament amb la Fundació Banc Sabadell, en el Projecte ALIA, un programa educatiu i de divulgació que s’articula al voltant de la relació entre ciència i imaginació, entre coneixement científic i tecnològic i experimentació literària i artística. El projecte s’adreça a estudiants de primària i secundària, i al públic general del CCCB, i es desenvolupa a través de tres programes paral·lels:
  1. Missió ALIA, un projecte educatiu per a alumnes de 4art d’ESO i 1er de batxillerat de sis instituts de secundària de Barcelona, l’objectiu del qual és relacionar la divulgació científica i la creació literària, i que ha comptat amb l'assessorament de l’investigador Kike Herrero (IEEC). Els investigadors Francesc Gòdia (UAB), Carme Jordi (ICCUB), Guillem Anglada-Escudé (ICE), Ignasi Ribas (ICE) i Jordi Portell (ICCUB) participaran en les visites als centres educatius seleccionats.
  2. Missió Curiosity, un projecte d’exploració marciana tripulat per alumnes d’educació primària que visiten l’exposició. Plantejaran preguntes sobre Mart i l’exploració espacial a científics catalans que treballen en institucions de recerca internacionals.
  3. Art a l’IEEC: «Un bosque sintético dentro de una piedra», en el que l’artista Serafín Álvarez, en contacte amb investigadors de l’IEEC, compartirà el procés de creació del seu projecte artístic, que consisteix en construir un paisatge marcià virtual per fer un exercici d’especulació sobre la vida en altres mons que potser ja són el nostre. Els detalls d’aquesta residència encara estan per concretar, a causa de la situació pandèmica actual.
  • Participació en tres debats del cicle de conferències «Mart: l’última frontera?», que comptarà amb científics i pensadors de diferents disciplines per analitzar les contradiccions que planteja el projecte de colonitzar Mart i convertir l’home en una espècie multiplanetària. Dins d’aquest cicle, el dissabte, 27 de febrer de 18:00-19:30 h, l’investigador Guillem Anglada-Escudé (ICE) participarà en el debat Frontera; el divendres, 5 de març de 18:00-19:30 h, el director de l’IEEC Ignasi Ribas (ICE), juntament amb el Miquel Sureda (UPC), estaran presents en el debat Assaig; i el dissabte, 6 de març, de 18:00-19:30 h, els investigadors Carme Jordi i Xavier Luri (ICCUB) conversaran sobre els últims avenços en l’observació de l’espai i les grans preguntes que encara ens queden per respondre sobre el cosmos com a part del debat Cosmos.
  • Realització, per part de l’investigador Francesc Gòdia (UAB), d’una visita virtual a la Planta Pilot MELiSSA com a part de l’Estació ARES, un espai habilitat a l’entrada de l’exposició, la finalitat del qual és aprofundir en els detalls tècnics dels projectes científics que es presenten en ella. La sessió està programada pel dimarts, 27 d’abril a les 18:30 h i tindrà una durada aproximada de 90 minuts. De manera paral·lela, també està programada una visita a la Planta Pilot per als Amics del CCCB, tot i que els detalls d’aquesta activitat estan pendents de definir a causa de les restriccions imposades per la COVID-19.

Esperem que tan l’exposició com totes aquestes activitats tinguin molt d’èxit!

Imatge:2021_02_Mars_2.jpg
Title: Mart. El mirall vermell
Caption: Cartell de l’exposició «Mart. El mirall vermell» que s’inaugura avui dijous, 25 de febrer del 2021.
Credit: Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB).

Share This