Héctor Gil-Marín guanya una Beca Leonardo 2023 en Física
Aquestes beques es lliuren a investigadors amb edats compreses entre els 30 i els 45 anys i que tinguin projectes científics especialment interessants. Després de revisar exhaustivament més de 100 sol·licituds, el comitè avaluador del BBVA va decidir oferir una de les beques al físic de l’ICCUB-IEEC, per donar suport a la seva recerca sobre l'energia fosca utilitzant les dades de DESI (Dark Energy Survey Instrument) amb les més avançades tècniques d'anàlisis per maximitzar el retorn d'informació i caracteritzar algunes de les propietats de l'energia fosca.
Amb aquests ajuts, les Beques Leonardo pretenen fomentar el talent i l'originalitat en la recerca. Cada beca consta de 40.000 € que ajudaran els investigadors a dur a terme el seu projecte i a lluitar per la seva consolidació professional.
Energia fosca
La comprensió actual del cosmos es regeix pel model estàndard de la cosmologia LCDM, de les seves sigles en anglès Lambda-Cold Dark Matter, proposat a la fi del segle XX. Aquest model postula l'existència d'un fluid misteriós, l'energia fosca, que explicaria l'expansió accelerada de l'univers. Segons les observacions més recents, aquest fluid representa al voltant del 69% del contingut energètic total de l'univers. No obstant això, malgrat ser l'element dominant i clau per a comprendre l'evolució futura del cosmos, sabem molt poc sobre la seva dinàmica o naturalesa.
«L'energia fosca és una etiqueta utilitzada per referir-se a quelcom de naturalesa desconeguda per a nosaltres, però que és necessari per explicar l'expansió accelerada de l'univers», explica Gil-Marín. «Durant els primers 6.000 milions d'anys del nostre Cosmos, aproximadament la primera meitat de la seva existència, l'univers es va expandir cada vegada menys ràpidament, i podem entendre-ho fàcilment com una conseqüència de la gravetat de les galàxies, que tiren les unes de les altres. Més tard, tanmateix, l'univers va començar a expandir-se de forma accelerada, i per això postulem l'existència d'alguna cosa que contraresta la força de la gravetat i fa que l'univers s'expandeixi cada vegada més ràpidament. Vam encunyar aquest fenomen amb el nom d'energia fosca i és un dels grans misteris de la física », afegeix. En el seu projecte, Gil-Marín pretén llançar llum sobre aquest enigmàtic component de l'univers.