Explotació de la dispersió cooperativa de la llum en conjunts atòmics densos
La realització d'interaccions eficients i controlades entre fotons i mitjans atòmics, o altres emissors quàntics, és un objectiu central dins de l'òptica quàntica. La pèrdua de fotons —la redispersió d'un fotó en direccions no desitjades— representa una limitació fonamental per a aquest objectiu. En els models típics de conjunts atòmics, se suposa que els àtoms emeten de forma independent i no correlacionada. No obstant això, s'espera que aquest paradigma es trenqui en el cas de conjunts atòmics densos i ordenats, en els quals la interferència entre els fotons emesos per diferents àtoms adquireix rellevància, i pot donar lloc a fenòmens excitants com la coneguda «super» i «subradiación», amb una forta modificació de l'emissió col·lectiva de fotons atòmics.
En aquesta xerrada, oferirem un tractament exhaustiu d'aquest problema, i mostrarem a través de diversos exemples que és possible aprofitar la dispersió cooperativa de la llum en conjunts atòmics densos. Això inclou una dramàtica supressió de l'error en l'emmagatzematge i recuperació de fotons individuals, la millora del transport d'excitació entre dues nanoestructures en forma d'anell, o una major absorció de fotons individuals per un d'aquests anells quan un únic emissor absorbent es col·loca en el seu centre.
Detalls de la sessió Zoom:
En cas d'estar interessat en assistir a aquest seminari, si us plau escriviu un correu electrònic a: arnau.rios@fqa.ub.edu.