Einstein wanted to understand gravity and I, Einstein [NOT TRANSLATED]
No, si ens referim a cel per fer una bona observació astronòmica, tots els cels no són iguals. Sant Cugat és una ciutat gran, però com que està al costat d’una de més gran com Barcelona, hi ha molta contaminació lumínica. Per tant, no seria un lloc adequat per a l’observació; tampoc ho seria pel nivell d’humitat i perquè durant l’any hi ha molts dies que el cel està ennuvolat. No seria un lloc idoni per ubicar-hi un observatori astronòmic professional de manera permanent.
Aleshores, el Putxet no és un bon observatori?
Els observatoris de les ciutats tenen història, van ser construïts quan l’entorn era molt diferent, res a veure a com és avui. A totes les ciutats grans hi ha observatoris que avui més aviat compleixen
una funció educativa i de divulgació de la ciència i no per fer investigació professional.
L’abril del 2014 es durà a terme per tercera vegada a Sant Cugat el Forum on astrophysics…
Sí, no hi ha molts casos com els de Sant Cugat, que amb una periodicitat fixa rep astrònoms professionals.
I per què un congrés a Sant Cugat?
La raó més evident: per la proximitat i afecte dels propis organitzadors del fòrum, entre ells jo mateix. També és cert que en aquesta àrea hi ha una comunitat astrofísica molt important en nombre i en qualitat. Per a mi, Sant Cugat era la possibilitat més òbvia perquè té una orientació força marcada a les empreses de tipus tecnològic i, alhora, és una ciutat que no té una universitat de física o enginyeria. Era una oportunitat d’interès per a la ciutat, per promoure la ciència i la tecnologia a la ciutat, entre els joves, etc.
Satisfet de les dues primeres edicions del congrés?
Sí, molt. Vam tenir una repercussió internacional bastant bona, amb participants de tots els continents, i s’han publicat dos llibres molt ben acollits per la comunitat científica.
Un congrés per a experts, però també és obert, en part, a la població.
Sí, sempre fem una xerrada divulgativa oberta als estudiants de secundària de Sant Cugat perquè aprenguin una mica sobre la temàtica que abordem en cada fòrum.
I quin serà l’objectiu del 2014?
Sempre posem junts els cent especialistes més rellevants del món que treballen en un tema específic. I l’any que ve tractarem sobre les ones gravitacionals que encara no estan descobertes, però estan
predites de manera teòrica dins la relativitat general d’Einstein. S’espera detectar-les durant la pròxima dècada i poder realitzar una nova astronomia amb aquest tipus d’ones. Discutirem els aspectes d’astrofísica d’aquest tipus d’ones gravitacionals.
Article Sencer ….. (pdf)[Descargar] [NOT TRANSLATED]