Es publica el 3r catàleg de Gaia, la missió per conèixer l’origen i evolució de la nostra galàxia
El proper 3 de desembre de 2020 a les 12:00 h es farà públic el tercer lliurament de dades de la missió. Coincidint amb la publicació del tercer catàleg de Gaia, l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) —una de les unitats científiques de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)— organitza una xerrada de caire divulgatiu i un col·loqui enfocat a un públic especialitzat.
Gaia, la Galàxia a les teves mans
A la xerrada divulgativa «Gaia, la Galàxia a les teves mans», els investigadors de l’IEEC al grup Gaia de l’ICCUB, la Dra. Mercè Romero i el Dr. Josep Manel Carrasco, repassaran l'estratègia de Gaia per a observar l'Univers i analitzaran els últims descobriments sobre l'Univers que la missió està obtenint.
La Mercè Romero és doctora en Ciència i Tecnologia Aeroespacial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i professora de la Universitat de Barcelona (UB). Actualment forma part del grup de validació interna de les dades de Gaia en preparació del catàleg final. La seva recerca està centrada en l’estudi de l'estructura i cinemàtica de la nostra Galàxia, aprofundint concretament en la determinació de la forma del disc i les característiques de la barra Galàctica.
El Josep Manel Carrasco és doctor en física per la UB i treballa amb el calibratge fotomètric i espectromètric de les dades de la missió, avaluant l'estat del satèl·lit i creant el catàleg de dades a la unitat de coordinació CU9. Creador del projecte de divulgació Miralcel, és col·laborador habitual del programa La República Santboiana a Ràdio Sant Boi. Recentment, ha publicat el llibre «Cosmos: Una inmersión rápida» a Tibidabo Ediciones.
Col·loqui-tertúlia sobre les dades de Gaia-eDR3
L'equip DPAC (Data Processing and Analysis Consortium) Espanya compartirà, mitjançant un col·loqui-tertúlia, les lliçons apreses durant les fases de tractament de les dades i l'obtenció dels primers resultats científics publicats en els «performance verification papers». Proposen una sessió dinàmica, amb preguntes/respostes a través de xat, per conversar sobre les eines disponibles, donar algunes receptes per a l'ús de les dades, compartir les seves primeres experiències i explicar la ciència que s’ha començat a albirar.
Trobareu el programa del col·loqui així com l’enllaç per a participar-hi aquí.
El consorci DPAC reuneix més de 450 científics i enginyers europeus, i és el responsable del processat i la publicació de les dades. Els membres d'aquest consorci pertanyen a diferents universitats i centres d'investigació a Espanya, entre els quals es troba l’ICCUB (UB-IEEC).
Imatges
2020_12_GaiaSatellite.jfif
Caption: Representació artística del satèl·lit Gaia.
Credit: ESA/ATG Medialab i ESO/S. Brunier