L’Observatori del Montsec ha acollit 71 projectes i 92 astrònoms des del 2008 [NOT TRANSLATED]

2017-07-22 00:00:00
”L’Observatori
L’Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga, ha acollit, al llarg de la primera dècada de funcionament, un total de 71 projectes d’observació en que han participat 92 astrònoms, 34 dels quals d’institucions estrangeres, cosa que l’ha convertit en el principat centre de producció d’observacions astronòmiques a nivell científic de Catalunya. Entre els treballs d’aquest període, que han permès descobrir exoplanetes i supernoves i observar asteroides, cometes i bòlids, destaca la que va ser la primera fita rellevant d’aquest centre lleidatà, aconseguida l’any 2010, quan va contribuir de forma decisiva al descobriment d’un nou fenomen astronòmic, el primer cas d’interaccions entre un planeta de fora del sistema solar i la seva estrella. Una altra de les contribucions remarcables en el món de l’astronomia des que es va posar en marxa es molt més recent.

OAdM3 OAdM2 OAdM1

Va ser a finals de l’any passat, quan l’observatori propietat de la Generalitat però gestionat per l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), va participar per primera vegada en el descobriment d’un exoplaneta, batejat com a XO-6b. Encara que aquesta última troballa es va aconseguir gràcies al telescopi XO, que forma part d’una xarxa d’aparells instal·lada per la NASA en diferents observatoris del món per descobrir exoplanetes, en la resta de projectes d’aquests anys el protagonista ha estat el telescopi Joan Oró, el vaixell insígnia del centre, que es va instal·lar l’any 2007 (avui compta a més amb el telescopi Fabra-ROA Montsec i una càmera de registre de meteors), i que s’han convertit en un referent tecnològic mundial.

“Actualment ja acollim entre deu i quinze projectes a l’any i apareixen anualment en una desena de publicacions científiques”, explica el lleidatà Kike Herrero, astrònom de l’Observatori del Montsec – IEEC, que també organitza visites per al públic alguns diumenges d’estiu. La previsió de l’observatori és duplicar o triplicar, durant la dècada vinent, la producció científica, perquè és ara, quan l’observatori està a ple rendiment, que podria incorporar nous instruments.

OAdM4 [NOT TRANSLATED]

Share This