L’Agència Espacial Europea aprova la missió Euclid per a estudiar l’energia fosca de l’univers [NOT TRANSLATED]

2012-06-21 00:00:00
”L’Agència
Dimecres, 20 de juny de 2012

Barcelona Avui, l’Agència Espacial Europea (ESA) ha adoptat oficialment la missió espacial Euclid. El consorci Euclid és la major col·laboració internacional d’astrònoms, un equip integrat per experts de tot el món amb el repte de construir un satèl·lit capaç de desentranyar de què està compost l’Univers. Aquest projecte, que forma part del programa de l’ESA “Cosmic Vision” i que pretén construir i posar el satèl·lit en òrbita durant aquesta dècada, comptarà amb la participació d’un consorci espanyol integrat per desenes d’investigadors i enginyers de diferents centres de recerca de Barcelona, Tenerife, Cartagena i Madrid.

Amb aquesta declaració d’intencions, l’ESA ha fet un pas final en la selecció d’Euclid com a part del programa “Cosmic Vision”. En els propers anys, hi haurà un exèrcit de científics i enginyers treballant amb la finalitat de construir i col·locar el satèl·lit en òrbita a finals d’aquesta dècada.

Yannick Mellier, investigador principal del Consorci d’Euclid, ha declarat estar molt satisfet: “l’ESA i el Consorci Euclid han treballat durant més de 5 anys per arribar fins aquí, i ara hem estat oficialment adoptats per l’agència per començar la construcció d’aquesta nova i emocionant missió espacial”. L’ESA ha aprovat avui un Acord Multilateral (MLA) entre onze agències espacials europees, que financen el Consorci Euclid, per a la construcció dels elements clau del satèl·lit, especialment els instruments d’a-bord, el programari per a l’anàlisi de les dades i la coordinació científica del satèl·lit. A més a més, ha aprovat un acord de col·laboració amb la NASA per a què també participi a la missió.

Francisco Castander, membre espanyol de l’equip científic d’Euclid de l’ESA, comenta: “Durant els últims anys el consorci d’Euclid ha anat reunint a experts en astronomia, cosmologia, física, disseny de satèl·lits i programari en l’equip que treball en la definició i millora de la missió. Amb la decisió d’avui es dona llum verda per a què aquest gran equip faci realitat la missió Euclid que revelarà els secrets de l’energia fos de l’univers”. El Consorci Euclid és la col·laboració astronòmica més gran mai creada, que supera a l’existent Planck de l’ESA i a les missions de GAIA.

La Missió

Euclid és una missió de l’ESA dissenyada per a entendre l’origen de l’expansió accelerada de l’Univers, coneguda pels físics i astrònoms com “energia fosca” i que constitueix més d’un 70% del nostre univers actual. euclid observarà centenars de milions de galàxies en una gran regió del cel i monitorarà les senyals que deixen l’energia i la matèria fosques i la gravetat sobre la geometria de l’Univers i la història còsmica de formació d’estructures. Mitjançant la mesura de la distribució de galàxies a l’Univers i de les seves formes, els astrònoms podran dilucidar l’origen d’aquesta energia fosca i veure si la teoria de la relativitat general es vàlida encara per a descriure aquests fenòmens en escales més enllà dels mil milions d’anys llum. Per poder fer aquestes observacions, el satèl·lit estarà equipat amb una càmera en el visible (VIS) i un espectròmetre en l’infraroig proper (NISP), que permetran generar un mapa global de l’univers en 3D. Els instruments seran desenvolupats pel Consorci Europeu, constituït per més de 110 laboratoris, inclosos alguns espanyols, i 800 científics d’Europa, liderats per Yannic Mellier, De l’Institute d’Astrophysique de Paris (IAP).

Participació d’Espanya

A més de l’ESA,
CA;mso-fareast-language:ES">els principals països que formen part del Consorci són Alemanya, Àustria, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Holanda, Itàlia, Noruega, Regne Unit, Romania i Suïssa, amb una contribució de laboratoris dels EUA.

La unitat espanyola de col·laboració en el projecte està integrada per investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai – ICE/IEEC-CSIC (F. J. Castander), l’Institut de Física d’Altes Energies – IFAE (C. Padilla, R. Miquel), el Port d’Informació Científica – PIC (M. Delfino), el Centro de Investigaciones Energéticas Medioambientales y Tecnológicas – CIEMAT (E. Sánchez), l’Instituto de Física Teórica de la Universidad Autónoma de Madrid – IFT-UAM (Juan Garcia-Bellido), la Universidad Politécnica de Cartagena – UPCT (R. Toledo, I. Villo), l’Instituto de Astrofísica de Canarias – IAC (R. Rebolo) i el Centro de Astrobiología – CAB (M. R. Zapatero Osorio).

L’ICE/IEEC-CSIC, l’IFAE i el CIEMAT aportaran la roda de filtres de l’instrument NISP. La construcció d’aquest subsistema es realitzarà al taller mecànic de l’IFAE i en col·laboració amb la indústria espacial espanyola. A més a més, l’ICE/IEEC-CSIC, juntament amb el PIC, l’IFAE i l’IFT-UAM, realitzaran simulacions d’alta resolució de l’estructura de l’Univers per a comparar-les després amb les observacions i les dades que s’esperen obtenir amb el satèl·lit. Al PIC s’hi ubicarà un dels Centres de Dades Científiques d’Euclid.

L’origen de l’expansió accelerada de l’Univers és un dels reptes més fascinants de la cosmologia i la física fonamental del segle XXI. Els astrònoms i els físics estan convençuts de què la cerca de la seva naturalesa revolucionarà la nostra comprensió de la física quàntica, la gravetat i la física de l’Univers primitiu. Euclid proporcionarà dades extraordinàries dels cosmos i permetrà obtenir una imatge de l’Univers sense precedents.

Nota de Prensa Sencera (pdf)

Informació addicional:

Nota de Premsa Oficial de l’Agencia Espacial Europea: http://www.esa.int/export/esaSC/SEMZS3BXH3H_index_0.html
Informació (imatges i videos) sobre la missió Euclid: http://www.euclid-emc.org/

Euclid_B_at_L2

Figura: Impressió artística del satèl·lit Euclid en òrbita al voltant del punt lagrangià L2. Cedida per : ESA – C Carreau

Read more [NOT TRANSLATED]

Share This